Blue House Jazz Orchestra med Victoria Tolstoy, ny jazz med Lisa Bodelius

Här finns inget ljud
Jazzradion i P2 på söndag den 22 september bjuder inledningsvis på svängiga klassiker framförda av några av jazzens storheter, som Joe Henderson, Teddy Wilson och Anita O'day. BB King bidrar med blues och i vanlig ordning får vi också en krönika av Johan Norberg. I vår andra timme drar vi till Konserthuset i Stockholm och lyssna på konserthusets eget storband, Blue House Jazz Orchestra under ledning av Peter Asplund och Magnus Lindgren. Det blir musik av pianisten och kompositören Herbie Hancock och tillsmammans med storbandet uppträder också gästartisterna Viktoria Tolstoy och Jukkis Uotila. I sista timmen får vi ny musik med bland andra bröderna Jormin, Lisa Bodelius och Arve Henriksen.

Söndagkvällen sparkar igång med låten med den finurliga titlen "You'r Only As Old As You Look" av och med Count Basies mångårige vapendragare; saxofonisten, flöjtisten kompostiören och arrangören Frank Foster.

Sångerskan Maxine Sullivan dyker upp sedan. Hon var aktiv i drygt ett halvsekel från 30-talet och fram till kort innan sin död 1987. Hon slog igenom 1937 med en swing-version av folklåten Loch Lomond och blev mer eller mindre fast i den typen av låtar innan hon 1956 spelade in en skiva som var en hyllning till textförfattaren Andy Razaf. Något som gjorde att karriären och repertoaren breddades.

Saxofonisten Joe Henderson bidrar till kvällen med en låt inspelad 1996 tillsammans med bland andra Chick Corea. Om Henderson skrev en gång skribenten Scott Yanow att han är ett levande bevis på att man kan nå komersiell framgång inom jazzen utan att för den skull "vattna ut den". Han syftade på att Joe Hendrson när han under slutet av sin karriär skrev kontrakt med skivbolaget Verve lyckades väldigt bra trots att han lät likadant som han alltid gjort.

I början av veckan fyllde gitarristen och sångaren B B King 88 år. Det är han som står för kvällens blueslåt. BB King är förmodligen en av de mest inflytelserika bluesmusikerna i modern tid och har spelat en mycket stor roll för de flesta nu levande elgitarrister.
Hans karriär sträcker sig från slutet av fyrtiotalet ända fram till i dag med mellan 250 till 300 spelningar om året ända upp i sjuttioårsåldern. Det sägs att han under 1956 gjorde 342 spelningar på ett år. Och då kan du ju själv räkna ut hur många dagar han var hemma - om han nu hade ett hem.

Herbie Mann var en av de första jazzmusiker som specialiserade sig på flöjt som huvudinstrument, även om han tidigt i sin karriär också spelade sax och klarinett.
Han fick stora framgångar med den souldoftande skivan "Memphis Underground" 1969 och rörde sig fritt mellan genrerna under sin karriär. Det sista albumet han spelade in var "Beyond Brooklyn" tillsammans med altsaxofonisten Phil Woods och från det får vi höra ett spår.

Teddy Wilson var i Köpenhamn i slutet av 1960-talet och spelade med bland andra Niels-Henning Örsted på bas och Bjarne Rostvold på trummor. Vi får höra resultatet av deras möte.

Tony Bennet - nyss fyllda 87, befinner sig på turné och i fredags i förra veckan uppträdde han i Djakarta tlilsammans med sin dotter Antonia som öppnade showen. Mannen marscherade i infanteriet under andra världskriget och nu kör han ett 23 låtar långt set på Ritz hotell i Kuningan i södra Jakarta. Och så hörs han dessutom i Jazzradion! 

Trumpetaren Red Rodney är kanske allra mest känd för sitt samarbete med saxofonisten Charlie Parker. Tidigare hade Rodney spelat i en mer traditionell storbandsstil med band som Jimmy Dorsey's, Benny Goodman och Woody Herman.
Men när han hörde Dizzy Gillespie och Charlie Parker i slutet av 40-talet ändrade han sin stil helt och blev en av dåtidens mest lovande unga bebop-trumpetare.
Droger avslutade samarbetet med Parker och det tog Red Rodney många år efter att han slutat med drogerna att komma i gammal god form igen. På 80-talet inledde han ett fruktbart samarbete med multi instrumentalisten Ira Sullivan. Men vi får höra ett spår från skivan Bird Lives från 1973.

Sångerskan Anita O'Day slog igenom som storbandssångerska på fyrtiotalet med Gene Krupa, Woody Herman och Stan Kenton. På femtiotalet tog solokarriären fart och den rullade på tills hon 1967 tog slut pga av alkohol och droger. Hon repade sig  och gjorde comeback i början av 70-talet. Vi får höra henne i 1957 års upplaga tillsammans med Oscar Peterson.

Joe Pass som är känd inte bara som en lysande sologitarrist utan också som ackompanjatör åt artister som Frank Sinatra, Ella Fitzgerald och Sarah Vaughan med flera får avsluta första timmen med The Gentle Rain inspelad 1978.

Söndagens livekonsert kommer från Konserthuset i Stockholm. Vi hör konserthusets eget storband Blue House Big Band under ledning av trumpetaren Peter Asplund och saxofonisten Magnus Lindberg.
Den här konserten spelades in den 12 april i år och kvällen går i en anda inspirerad av den amerikanska pianisten och kompositören Herbie Hancock vars födelsedag är just den 12:e april.
Gästartister denna kväll är sångerskan Viktoria Tolstoy och pianisten, trummisen och kompositören Jukkis Uotila.

Kvällens skörd av nya skivor innebär inledningsvis ett spår från Steve Swallows nya album ;"Into The Woodwork".
Swallow bestämde sig i början av sjuttiotalet för att bara spela elbas och tillhör nu en ganska exklusiv skara jazzbasister som enbart spelar just elbas.
Han har som skrivit mängder av fin musik och under åren samarbetat med Gary Burton, Carla Bley, Pat Metheny och Steve Kuhn för att bara nämna ett axplock ur hans karriär.

Amerikanska pianisten och kompositören Craig Taborn som är född 1970 och har hittills gett ut fem plattor i eget namn. Han har dessutom medverkat på mängder av skivor med andra artister som tex danska Lotte Anker, James Carter, Bill Laswell och Chris Potter med flera. Nyligen kom också en CD med basisten Dave Holland. Just den konstellationen kommer man att kunna höra på Umeå Jazzfestival i slutet av oktober. Själva plattan återkommer vi till i kommande program.
Denna söndag blir det ett spår från Craig Taborns senaste album Chants.

Trombonisten Lisa Bodelius tog sin examen från Musikhögskollan i Stockholm så sent som förra året, men är redan sedan ett bra tag tillbaka ett välkänt ansikte i jazzkretsar. Och hon är också en av de artister som nomierats till årets "Jazzkatt".
Lisa Bodelius har synts och hörts i Ann-Sofi Söderqvust Jazz Orchestra, Bohuslän Big Band för att bara nämna något. Hon är nu aktuell med sin första egna skiva som hon döpt till "Hela Tiden", som släpps i början av oktober.

Musikerbröderna Anders och Christian Jormin har musicerat tillsammans till och från sedan barnsben och uppväxten i Jönköping. Basisten Anders är ju en av våra mest internationellt erkända musiker och kompositörer. Brodern Christian är pianist och slagverkare med ett brett verksamhetsfält inom musiken, alltifrån fri improvisationsmusik till folkfusion med gruppen "Den fule".
Nu är bröderna aktuella med duoskivan Provenance där båda bidragit med kopositioner och arrangemang av traditionellt material.

Den norska trumpetaren Arve Henriksen har en ton som av vissa beskrivits som nästan flöjtlik. Sedan ett par år tillbaka samarbetar han med producenterna Erik Honoré och Jan Bang som dessutom medverkar på den här nya skivan Places Of Worship. Här handlar det om ruiner, gamla tempel eller skogar som alla lämpar sig för någon form av andakt.

Musik som spelats i avsnittet

 • 17.00
  Lindgren, Magnus/Algotsson, Mathias - Cj Cue
  Album: Kopa-Festival 2010 Del 1
  Kompositör: Lindgren, Magnus/Algotsson, Mathias
 • 17.01
  Frank Foster, Stephen Scott, Christian Mcbride, Lewis Nash - You'Re Only As Old As You Look
  Album: Leo Rising
  Kompositör: Frank Foster
  Bolag: ARABESQUE
 • 17.09
  Maxine Sullivan, Charlie Shavers - How Can You Face Me
  Album: A Tribute To Andy Razaf
  Kompositör: Thomas Fats Waller
  Bolag: DCC JAZZ
 • 17.13
  Joe Henderson, Chick Corea, Slide Hampton - Serenity
  Album: Big Band
  Kompositör: Joe Henderson
  Bolag: VERVE
 • 17.20
  B B King - So Excited
  Album: King Of The Blues
  Kompositör: Gerald Jemmott, B B King
  Bolag: MCA RECORDS
 • 17.26
  Jay Ashby, Phil Woods, Herbie Mann, Alain Mallet, Dwayne Dolphin, Roger Humphries - Alvin G
  Album: Beyond Brooklyn
  Kompositör: Phil Woods
  Bolag: MCG JAZZ
 • 17.36
  Teddy Wilson, Niels-Henning Örsted Pedersen, Bjarne Rostvold - Easy Living
  Album: Masters Of Jazz (11) (Teddy Wilson)
  Kompositör: Ralph Rainger
  Bolag: STORYVILLE
 • 17.40
  Tony Bennett, Count Basie - Poor Little Rich Girl
  Album: Basie Swings Bennett Sings
  Kompositör: Noel Coward
  Bolag: EMI
 • 17.44
  Red Rodney, Charles Mcpherson, Barry Harris, Sam Jones, Roy Brooks - Big Foot
  Album: Bird Lives
  Kompositör: Charlie Parker
  Bolag: MUSE
 • 17.50
  Anita O'day, Oscar Peterson - Bewitched Bothered And Bewildered
  Album: Anita Sings The Most
  Kompositör: Richard Rodgers
  Bolag: VERVE
 • 17.54
  Joe Pass, Paulinho Da Costa - Chuva Delicada
  Album: Tudo Bem
  Kompositör: Luiz Bonfa
  Bolag: PABLO
 • 18.00
  Lindgren, Magnus/Algotsson, Mathias - Cj Cue
  Album: Kopa-Festival 2010 Del 1
  Kompositör: Lindgren, Magnus/Algotsson, Mathias
 • 18.00
  Blue House Jazz Orchestra, Peter Asplund, Magnus Lindgren - Driftin
  Kompositör: Herbie Hancock
 • 18.13
  Blue House Jazz Orchestra, Peter Asplund, Magnus Lindgren - One Finger Snap
  Kompositör: Herbie Hancock
 • 18.25
  Peter Asplund, Blue House Jazz Orchestra, Magnus Lindgren, Jukkis Uotila - I Have A Dream
  Kompositör: Herbie Hancock
 • 18.57
  Blue House Jazz Orchestra, Peter Asplund, Magnus Lindgren - Eye Of The Hurricane
  Kompositör: Herbie Hancock
 • 19.10
  Blue House Jazz Orchestra, Peter Asplund, Magnus Lindgren, Naoko Sakata - Maiden Voyage
  Kompositör: Herbie Hancock
 • 19.21
  Blue House Jazz Orchestra, Peter Asplund, Magnus Lindgren, Victoria Tolstoy - Butterfly
  Kompositör: Herbie Hancock
 • 19.31
  Steve Swallow - The Butler Did It
  Album: Into The Woodwork
  Kompositör: ?
  Bolag: ECM
 • 19.35
  Craig Taborn - Hot Blood
  Album: Chants
  Kompositör: Craig Taborn
  Bolag: ECM
 • 19.40
  Lisa Bodelius, Edvin Nahlin, Max Thornberg, Gustav Nahlin - E4
  Album: E4
  Kompositör: Lisa Bodelius
  Bolag: MARY MUSIC
 • 19.46
  Christian Jormin, Anders Jormin - Adagio Faroese
  Album: Provenance
  Kompositör: Anders Jormin
  Bolag: FOOTPRINT RECORDS
 • 19.55
  Arve Henriksen, Erik Honoré, Jan Bang - Le Cimitiere Marin
  Kompositör: Arve Henriksen, Erik Honoré, Jan Bang
  Bolag: Rune Grammofon