Ångermanländsk spelmansmusik med Algot, en musikresa till Bhutan och Ystad Jazzfestival med experimentella Tesla och NEO

Här finns inget ljud
I kvällen första akt (start ca kl 19:06) bjuder spelmännen i Algot, dvs Magdalena Eriksson och Mattias Mårtensson från Gottne i Ångermanland på låtar och berättelser i en inspelning från Urkultfestivalen i somras. Därefter (ca kl 19:54) en exklusiv exkursion i bhutanesiskt musikliv. Från det lilla kungadömet Bhutan i Himalaya kommer AA-Yang Ensemble som vi hör i den andra delen av konserten på Södra Teatern i Stockholm. Tesla, är en jazztrio från Göteborg med den något udda besättningen slagverk, trumpet och elbas, som presenteras i en inspelning från Ystad Jazzfestival (börjar ca kl 20:34). Därefter mer nyorienterande musik från samma festival med malmökvartetten Nästesjö Extreme Orchestra, förkortat NEO (börjar ca kl 21:19).

19:06 Algot: Magdalena Eriksson, fiol och Mattias Mårtensson, cittern. Konsert 3/8, Urkultfestivalen, Näsåker.

19:54 AA-Yang Ensemble från Bhutan. Del 2 av konsert 9/3, Södra teatern, Stockholm. Presentation: Mats Einarsson.

20:34 Tesla: Ebba Westerberg, slagverk, Staffan Svensson, trumpet, Owe Almgren, elbas. Konsert 2/8, Ystad konstmuseum.

21:19 Neo: Johannes Nästesjö, bas, Stefan Pöntinen, violin, Marcelo Gabard Pazos, alt- och barytonsaxofon och Peter Nilsson, trummor. Konsert 3/8, Ystad konstmuseum. Presentation: Mats Einarsson.

Först tar vi en tur till Ångermanland tillsammans med två spelmän som känt varandra sedan koltåldern. Algot kallar de sig, Magdalena Eriksson, fiol och Mattias Mårtensson, cittern. När de spelar mestadels egenkomponerade låtar, med stor inspiration från Ångermanlands folkmusiktradition. Som brukligt är i spelmansvärlden bjuder man på många berättelser.  Varje låt har sin egen historia, som fötts ur  möten med minnesvärda människor. Magdalena Eriksson och Mattias Mårtensson är ett samspelt par som utstrålar en smittande spelglädje. 2011 kammade duon hem vinsten i Musik Direkts riksfinal. Och vinsten bestod bland annat av att de fick delta i den internationella finalen av Imagien Festival i Bryssel, vilken de också gick och vann. Ett besök som resulterade i nya möten – och nya låtar. Sedan dess har de spelat flitigt och snabbt gjort sig ett namn på den svenska folkmusikscenen. Båda är ju också medlemmar i Bjäran, en kvartett som 2012 blev korat som Årets unga folkmusikband. Och i somras var det dags för Algot att visa upp sig på Urkultfestivalen för första gången.

Bhutan är pyttelandet inklämt mellan Tibet i norr och Indien i söder i Himalayas bergsmassiv. Ett land som länge varit slutet för den som varit nyfiken. Ingen turism att tala om och heller inget större utbyte av levande musik. Men nu har det börjat hända saker. Bhutan har börjat öppna sig för omvärlden och i våras fick Sverige för första gången ett besök av ett musikkompani från det lilla kungadömet. En turné som bland annat inbegrep konserter i Göteborgs Konserthus och i Is-hotellet i Jukkasjärvi. Och på Södra Teatern i Stockholm där kvällens inspelning är hämtad ifrån.

AA Yang Ensemble heter bandet som bildades 2010 av sångaren och multiinstrumentalisten Jigme Drukpa i syfte att ge omvärlden en glimt av Bhutans rika musikliv. Där publiken på Södra Teatern bjöds på allt från braskande buddistisk processionsmusik till mer finlemmade folksånger ackompanjerade av cittror, fiddlor, flöjter och allehanda slagverk. Här spelas också ett instrument unikt för Bhutan, den sjusträngade lutan dranyen. Varför kallar man sig då AA-Yang? Yang betyder ljud. De två a:na symboliserar två specifika ljud. Det första, födsloskriket när ett barn kommer till världen och det andra ett långt aaa… när vi andas ut för gott. Ljud mellan liv och död. – För bhutaneser spelas musik som en offergåva till gudarna, till våra medmänniskor och till alla som bor på jorden, säger Jigme Drukpa i en intervju. Och tillägger; - Genom att spela och sjunga, genom att lyssna till musik kan man nå upplysning- Nirvana.

P2 Livekvällen slutar med två akter från sommarens Ystad Jazzfestival där man för första gången arrangerade konserter på Konstmuséet och meningen var att där presentera lite modernare och mer experimentell musik än festivalens övriga utbud. Härifrån hör vi först göteborgstrion Tesla som består av kapellmästaren och slagverkaren Ebba Westerberg, trumpetaren Staffan Svensson och elbasisten Owe Almgren. Hör Johannes Lundsbergs samtal med Ebba Westerberg om hennes sätt att tänka musik med den något udda besättningen slagverk, trumpet och elbas.

Därefter intar malmökvartetten NEO scenen på Konstmuséet i Ystad. NEO leds av kontrabasisten Johannes Nästesjö som är utbildad på Musikhögskolan i Malmö och tog examen 2007. Han bor deltid i Barcelona men har en fot kvar i Malmö, där han också satt ihop sitt band NEO, som står för Nästesjö Extreme Orchestra. Lyssna till SRs musikproducent Johannes Lundbergs intervju med Johannes Nästesjö. Förutom kapellmästaren Johannes Nästesjö på kontrabas består NEO av Marcelo Gabard Pazos, saxofon, Stefan Pöntinen, violin, Peter Nilsson, trummor.

Text och presentation: Mats Einarsson

 

Musik som spelats i avsnittet

 • 19.11
  Algot Magdalena Eriksson, Mattias Mårtensson - Fel Tontyp.
  Kompositör: Magdalena Eriksson
 • 19.16
  Algot Magdalena Eriksson, Mattias Mårtensson - Tanten
  Kompositör: Magdalena Eriksson, Mattias Mårtensson
 • 19.21
  Algot Magdalena Eriksson, Mattias Mårtensson - Till Viola
  Kompositör: Mattias Mårtensson
 • 19.27
  Algot Magdalena Eriksson, Mattias Mårtensson - Björnstigen 4
  Kompositör: Magdalena Eriksson
 • 19.31
  Algot Magdalena Eriksson, Mattias Mårtensson - Inom
  Kompositör: Magdalena Eriksson
 • 19.38
  Algot Magdalena Eriksson, Mattias Mårtensson - Paltkoma
  Kompositör: Magdalena Eriksson
 • 19.42
  Algot Magdalena Eriksson, Mattias Mårtensson - Mollys
  Kompositör: Magdalena Eriksson
 • 19.46
  Algot Magdalena Eriksson, Mattias Mårtensson - Edholm Nr 60
  Kompositör: Trad
 • 19.51
  Algot Magdalena Eriksson, Mattias Mårtensson - 163/Fat Freddys
  Kompositör: Mattias Mårtensson, Trad
 • 19.57
  Aa Ensemble - Yak Legbi Lhadar (Zhungra)
  Kompositör: Trad
 • 20.00
  Aa Ensemble - Namto Mawa (Rigsari)
  Kompositör: Trad
 • 20.04
  Aa Ensemble - Semda Sem (Boedra)
  Kompositör: Trad
 • 20.10
  Aa Ensemble - Chari Ureo Aakaasaima (Lhotshampa)
  Kompositör: Trad
 • 20.16
  Aa Ensemble - Zhungdra Improvisation
  Kompositör: Trad
 • 20.23
  Aa Ensemble - Lhodrak Marpai Zhab
  Kompositör: Trad
 • 20.29
  Aa Ensemble - Taziling
  Kompositör: Trad
 • 20.55
  Tesla Ebba Westerberg, Staffan Svenssson, Owe Almgren - Kommunicerande Kärl
  Kompositör: Ebba Westerberg
 • 21.06
  Tesla Ebba Westerberg, Staffan Svenssson, Owe Almgren - Capo D'Anno
  Kompositör: Ebba Westerberg
 • 21.50
  Nästersjö Extreme Orchestra Johannes Nästesjö, Marcelo Gabard Pazos, Stefan Pöntinen, PETER NILSSON - The End Of The Beginning
  Kompositör: Johannes Nästesjö