Uruppföranden av verk av Molly Kien och Andrea Tarrodi samt klassiker av Mozart och Richard Strauss med Musica Vitae och duoFriBerg

Här finns inget ljud
Med två uruppföranden firar duo FriBerg sitt tioårsjubileum som duo på slagverk och saxofon. De gör det med direktsändning från sin barndoms stad Växjö tillsammans med kammarorkestern Musica Vitae och dirigenten Fredrik Burstedt. Per Friman spelar både sopransaxofon och altsaxofon och på den här konserten hör vi slagverkaren Joakim Berg på både vibrafon och marimba. Under sina tio år som duo har de ständigt strävat mot att hitta nya vägar för kombinationen saxofon och slagverk vilket alltså också märks ikväll. Det blir uruppförande av stycket Landscape/Cityscape av Molly Kien tillsammans med Musica Vitae och uruppförande av Szél för altsaxofon och marimba av P2:s tonsättare Andrea Tarrodi. Båda tonsättarna finns förstås också på plats vid den direktsända konserten från Utvandrarnas Hus i Växjö. Presenterar gör Pernilla Eskilsdotter.

19:03-21:59 P2 Live: 10 år senare... Musica Vitae
Solister: duoFriBerg, Per Friman, saxofon och Joakim Berg, slagverk. Dirigent: Fredrik Burstedt.
a) Wolfgang Amadeus Mozart: Divertimento B-dur K 137.
b) Molly Kien: Landscape/Cityscape, konsert för saxofon, slagverk och stråkar, uruppförande.
c) Andrea Tarrodi: Szél, för saxofon och slagverk, uruppförande.
d) Bill Wheelan/arr. Joakim Berg: RiverDance för saxofon, slagverk och stråkar
e) Richard Strauss: Metamorfoser, ursprungsversion för stråkseptett. Direktsändning från Utvandrarnas hus, Växjö.

Från Musica Vitaes hemsida:

Stolta presenterar Musica Vitae fem förmågor som bildligt och bokstavligt vuxit ur prefixet ”unga”. De har alla i början av sina karriärer gästat orkestern som lovande musiker, tonsättare och dirigent. Solisterna Friman och Berg firar 10 år som duo. Redan ett decennium tillbaka lät det fantastiskt. I ett sammanhang där orkesterns strävan efter att främja framtidens musikliv har burit frukt, kan det bara bli bättre!

Under sina 10 år på kammarmusikscenen har duoFriberg släppt en egen skiva  (The sound of duo FriBerg), gett ett stort antal turnéer och fristående konserter samt hängivet hållit ett antal masterclasses. Man har också hunnit med att uruppföra verk av välrenommerade tonsättare.

Duon består av de båda smålänningarna Per Friman (saxofoner) och Joakim Berg (slagverk) som var för sig har en egen karriär som solister och orkestermusiker. Tillsammans i duoFriBerg har de hittat ett alldeles eget färgsprakande uttryck i musiken och tagit både befintlig repertoar och transkriptioner till en helt ny nivå!

Fredrik Burstedt, dirigent och violinist, har etablerat sig som en musiker med en unik förmåga att fånga publiken och fängsla den enskilde lyssnaren. Han befinner sig nu i början av en lovande dirigentkarriär. Han har gästat Musica Vitae flera gånger, bl a vid den här höstens första festivalspelningar.

Musica Vitae är latin för Livets Musik, ett namn som säger mycket om vad orkestern ser som sitt uppdrag: att bevara och inte minst utveckla levande stråkmusik, till gagn för samtida och kommande generationer åhörare.

Drygt tre decenniers musikalisk verksamhet har det hitintills blivit för kammarorkestern Musica Vitae. Med basen i den klassiska stråkrepertoaren har den 15 musiker starka ensemblen under årens lopp presenterat musik av vitt skilda genrer. Runt 150 uruppföranden har det också hunnit bli, komponerade av såväl den nutida tonsättareliten som av studeranden vid Sveriges tre största musikhögskolor. De kammarmusikaliska domänerna utvidgas genom medvetna satsningar på samarbeten med andra konstformer, något som lockar nya publikgrupper att upptäcka orkestern, och regelbundna möten med den helt unga publiken har öppnat tusentals nyfikna barnaöron för stråkmusik.

Många är de framstående solister och dirigenter som gästat Musica Vitae, och många är de timmar som orkestern tillbringat på turné i Sverige och utomlands. Resorna har fört ensemblen till ett otal små och stora orter i hemmaregionen, men man har också spelat på stora konsertscener i bl a Kina, USA, Grekland och Spanien. Orkestern gästar även regelbundet små och stora kammarmusikfestivaler på såväl hemmaplan som på kontinenten. Musica Vitae har gjort drygt 20 cd-inspelningar, varav två nominerats till en Grammis i kategorin ”Årets klassiska album”. Orkestern framträder regelbundet i radio och tv och finns på YouTube och Facebook.

Musica Vitaes hemsida: Musica Vitaes hemsida: http://www.musicavitae.com

duo FriBergs hemsida: http://www.duofriberg.nu/index.shtml

Musik som spelats i avsnittet

 • 19.05
  Musica Vitae, Dirigent Fredrik Burstedt - Divertimento B-Dur K 137
  Kompositör: WOLFGANG AMADEUS MOZART
 • 19.25
  Musica Vitae, Dirigent Fredrik Burstedt, Duofriberg - Landscape/Cityscape, Konsert För Saxofon, Slagverk Och Stråkar, Uruppförande.
  Kompositör: Molly Kien
 • 19.45
  Duofriberg - Szél, För Saxofon Och Slagverk, Uruppförande
  Kompositör: Andrea Tarrodi
 • 19.53
  Musica Vitae, Dirigent Fredrik Burstedt, Duofriberg - Riverdance För Saxofon, Slagverk Och Stråkar.
  Kompositör: Bill Wheelan
 • 20.25
  Musica Vitae, Dirigent Fredrik Burstedt - Metamorfoser, Ursprungsversion För Stråkseptett.
  Kompositör: Richard Strauss
 • 20.58
  Musica Vitae, Staffan Mårtensson - Klarinettkonsert
  Kompositör: WOLFGANG AMADEUS MOZART
 • 21.30
  Musica Vitae - Stråkserenad
  Kompositör: EDWARD ELGAR
 • 21.42
  Musica Vitae, Per Tengstrand - Pianokonsert 2 Sats 3
  Kompositör: Ludvig Van Beethoven