Ett avsnitt från Hultling och Röör i P4
69 min
Maria Krajnc som idag jobbar med missbruksvård: - Jag skämdes inte när jag var full, varför ska jag då skämmas när jag är nykter?
Lör 28 sep 2013 kl 22:05
I Jankell i P4 samtalar Annika med sina gäster om missbruk och beroenden. Camilla Kuylenstierna växte upp i ett hem med gravt alkoholiserade föräldrar och blev sen själv alkoholist. Hör henne om vägen... till nykterhet. Fred Nyberg är professor i biologisk beroendeforskning på Uppsala universitet och kan berätta om vilka tre komponenter som gör oss sårbara för ett beroende.

Nämndemansgården har sen slutet av 80-talet hjälpt människor bli av med sitt beroende genom tolvstegsprogrammet. Maria Krajnc berättar hur en konfrontation går till och om varför de anhöriga ofta behöver lika mycket vård som den beroende.

Anton Hörnfeldt har skrivit boken ”Smalast när hen dör vinner” och berättar om hur självsvälten tog fokus från mobbarna, i sjukdomen kunde ingen nå honom.

ANNIKA JANKELL:

Balansen mellan ett bruk och missbruk kan tyckas svårtolkad - men skillnaden är väl att det ligger inte ytterst i vilken mängd man konsumerar, utan i om bruket ställer till problem, skador eller innebär att man tar farliga risker. Alkohol, droger, spel, sex, mat, socker, shopping, träning… Oavsett vilket missbruk det handlar om så tycks känslor av skuld och skam vara mer regel än undantag för den drabbade. Två i sammanhanget helt onödiga känslor för att citera en strof ur Tomas Tranströmers dikt: ”Skäms inte för att vara människa, var stolt. Inne i dig öppnar sig valv efter valv oändligt. Du blir aldrig färdig, och det är som det ska” 

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".