Klimakteriekärring – stavgång eller rock’n’roll?

54 min
Klimakteriekärringen är ett fenomen som många tidigare inte velat ta i ens med tång. Denna ofruktbara kvinna med missklädsamma vallningar, rödmosigt fejs och brunfläckiga händer har fått representera den kvinna som ingen man, eller modeskapare, är intresserad av. Inte för att kvinnan ifråga saknar pengar att köpa kläder för. Eller för att hon lider brist på intresse för mode. Utan för att hon… ja, vad då egentligen?

Länge har klimakteriekärringen fått representera mångas värsta mardrömmar om den där medelålderstanten som är lite för mycket. Lite för tjock, lite för svettig och alldeles för tråkig. En typ av kvinna som betraktats ungefär lika upphetsande som tanken på bibelstudier eller kruskagröt med lågkalorimjölk till lunch. Fullständigt osexig. Nej, nu är det annorlunda! Det menar många, som pekar på framstegen. Men är det verkligen så?

I veckans program tittar vi närmare på ett nytt plagg som har gjort succé bland många medelålders kvinnor – mirakelbyxan. Vi har även träffat Suzanne Heikman-Lundberg, sångare och gitarrist i Beaver Farm. Hon har skrivit en låt som heter ”Menopause Is No Excuse”. Vad handlar den om egentligen?

Vi har också pratat med fotografen och bloggaren Ari Seth Cohen. Han går gata upp och gata ned i New York för att hitta moderiktiga personer med en egen fantasifull klädstil. Det finns bara ett kriterium som måste uppfyllas för att fånga hans intresse – att ha uppnått en hög ålder. Och så har vi pratat med Katarina Lindahl, f.d. ordförande för RFSU, om sex i 60-årsåldern.

Veckans gäst är Beata Arnborg, författare till ”Uppror i skärt och svart”, en biografi om Kerstin Thorvall.