Alicie Ricciardi på Bangen och tack och adjö till Jonas Kullhammar Quartet

Här finns inget ljud
- Det blir en ganska stor grej i och med att det är ganska unikt, det vi har gått igenom och bara det faktum att vi existerat som band i 15 år. Det säger saxofonisten Jonas Kullhammar om den nyligen avslutade avskedsturnén för Jonas Kullhammar Quartet. Du hör honom i Jazzradions sista timme som också innehåller ny jazz med bland andra Ed Epstein och Norrbotten Big Band. Livekonserten i vår andra timme har vi hämtat från Bangen Jazz- och bluesfestival i Sandviken i somras. Den gästades av italienska sångerskan Alice Ricciardi och hennes medmusiker. För övrigt gör vi som vanligt plats för den klassiska jazzen i första timmen. Alice Babs, Thad Jones, Ray Charles och Carla Bley är några av artisterna som hörs. Och i sin krönika sammanfattar Johan Norberg sitt musikerliv, som det tett sig hittills.

Först ut i kväll blir tenorsaxofonisten Zoot Sims som du ska få höra från en inspelning gjord rätt sent under Zoot Sims karriär, på legendariska klubben Keystone Korner i San Francisco 1983.
Zoor Sims var ännu en av de här musikerna som startade sin karriär väldigt tidigt. I Sims fall var han i full gång redan som femtonåring och spelade med Benny Goodmans band första gången som artonåring.
Han blev också en av Goodmans favoritmusiker och solister under de följande trettio åren. Zoot Sims frilansade annars under hela sin karriär och spelade in ett försvarligt antal skivor i eget namn och han var också en av de fyra saxofonisterna i som kallades för Four Brothers, under sin tid hos Woody Herman.

Alice Babs och Bengt Hallberg hör ju utan tvekan till två av våra allra största jazzartister i modern tid och tillsammans representerar de båda en bredd och mångsidighet som saknar motstycke. 2009 kom cd:n "As Time Goes By" med Alice Babs och som innehåller inspelningar från sextiotalet.
Den låt vi hör i Jazzradion är "I Didn't Know About You" och den skrevs av Duke Ellington med text av Bob Russel. 1963 spelades den in av Alice Babs tillsammans med Bengt Hallbergs trio Lasse Pettersson på bas och Sture Kallin på trummor.
Alice Babs gjorde ju också flera minnesvärda inspelningar och konserter tillsammans med Duke Ellington och hans "Sacred Concerts" under 70-talet.

Trumpetaren Thad Jones var mellanbrodern i en brödratrio där storebror Hank spelade piano och lillebror Elvin spelade trummor. Med tiden blev alla tre världsberömda jazzmusiker.
Thad Jones var kanske farmförallt känd som storbandsmusiker. Men i kvällens program får vi höra honom i en mindre grupp tillsammans med barytonsaxofonisten Pepper Adams. 
I början av femtiotalet blev Thad Jones medlem av Count Basies storband och en tongivande (!) trumpetsolist. Med tiden kom han också att skriva mer och mer arrangemang för Basies band och ett par år efter han lämnat Basie startade han sitt eget band tillsammans med trummisen Mel Lewis.
I slutet av sjuttiotalet flyttade han till Danmark och jobbade bl.a med danska radions storband och besökte också Sverige ett flertal gånger och höll bl.a clinics i arrangering.
Redan 1960 spelade han också in en skiva med Monica Zetterlund i New York, en skiva som inte såg dagens ljus förrän på en Cd-utgåva 1996.

Som en liten tröst i hösten får vi njuta av Tis Autumn med Nat King Cole. Inspelningen gjordes redan 1949 och det är roligt att höra hur väl sådana här inspelningar står sig, kanske beror det på att det är en rätt avskald sättning, naturligtvis fantastiska musiker och inget krångel och trix med inspelningen.

Boogiepianisten Meade Lewis föddes 1905 och när han var barn i Chicago i början av nittonhundratalet , brukade han och hans kompisar hitta på lekar med ideer som de hämtade från en seriestrip som hette Alphonse och Gaston. I den här tidningsserien hänvisades ofta till greven av Luxemburg och Meade tog namnet i sina lekar. Namnet förkortades sen av hans lekkamrater och blev  Lux kort och gott. Därav Meade Lux Lewis, att namn som fick leva med honom under resten av hans liv. Vi hör honom i San Fransisco Shuffle i en inspelning från 1955.

Man tänker inte så ofta på sångaren och pianisten Ray Charles som jazzmusiker eller jazzsångare, men han har ju faktiskt spelat in rätt många jazzlåtar och också fungerat som både pianist och saxofonist i jazzsammanhang utan att sjunga.
1961 spelade han i Paris och framförde då Ruby My Dear skriven av den minst sagt originella och egensinnige pianisten Thelonious Monk.

Det är inte helt enkelt att i några få rader sammanfatta pianisten, kompositören, arrangören och bandledaren Carla Bley. Hennes karriär startade i början av sextiotalet och hon är i högsta grad fortfarande verksam, i dag 77 år ung.
Hon har komponerat mängder av av verk alltifrån Jazzoperan Escalator Over The Hill till låtar för mindre grupper. Hon leder tidvis sitt eget storband som inte precis kanske alltid låter som man förväntar sig att ett storband brukar låta.
På albumet "Looking For America" gör hon en rätt rolig beskrivning av trafiken i den mexikanska staden Tijuana tillsammans med sitt storband.

Vi gör ett musikaliskt lappkast i programmet från Carla Bley till swingmusikern Red Norvo som var en av de som introducerade vibrafonen som ett jazzinstrument att räkna med.

Som många andra nutida sångare och sångerskor är amerikanska Jane Monheits stil en blandning av flera olika influenser, från det rent jazziga till en klang som mer påminner om musicalsång.
Som 20-åring slog hon igenom när hon blev tvåa i den prestigefyllda sång- och musiker- tävlingen som bär Thelonious Monks namn. Sedan dess har hon haft ansenliga framgångar och anses av många som det stora namnet vid sidan av Diana Krall bland dagens jazzångerskor.

Kvällens livekonsert för oss till Bangen jazz- och bluesfestival i Sandviken i somras. Vi får möta den italienska sångerskan Alice Ricciardi.
Hon föddes i Milano och vid unga år började hon studera klassisk musik vid Giuseppe Verdikonservatoriet. Efter några år upptäckte hon jazzen och började ta lektioner i sång för bland andra Roberta Gambarini.
2006 vann hon andraplatsen vid Montreux Jazz Festivals internationella sångtävling. Alice har vid det här laget sjungit tillsammans med många erkända italienska och internationella musiker och uppträder regelbundet på välkända scener runt om i världen; Köpenhamn, Tokyo, London, New York, Istanbul, Dubai, Montreux.
I somras gästade hon och hennes medmusiker Sverige för första gången och gjorde spelningar i Stockholm - och på Bangen jazz- och bluesfestival i Sandviken.

Outi Tarikainen heter en finsk tonsättare som föddes 1985 i Rovaniemi. Hon började tidigt spela piano och komponera och när hon var 15 år bestämde hon sig för att bli professionell tonsättare.
Hon har studerat vid Sibeliuakademien och fick sin examen 2010. När hon samma år erbjöds ett samarbete med Norrbotten Big Band föreslog hon att sångerskan Aili Ikonen skulle vara med och resultatet blev verket Into the woodland silence.
Det är också namnet på den skiva som släpptes tidigare i år och därifrån har vi hämtat Vapautensa Antanut.

Den engelskfödde basisten Dave Holland är nu inne på sitt femte decennium som professionell musiker och har de senaste fyrtio åren bott och verkat med USA som sin hemmabas.
Historien om hur han hamnde i USA är rätt rolig. Miles Davis hörde Dave spela på den anrika klubben Ronnie Scott's i London 1968 och gillade direkt hans spel.
Två veckor senare fick han ett telefonsamtal där han förväntades dyka upp lagom till en spelnig på Count Basie's nattklubb tre dagar senare och det blev början på en två år lång sejour med Miles - och resten är som man brukar säga historia.
Dave Holland är nu aktuell med en ny skiva i eget namn; "Prism" och sista helgen i oktober spelar han på Umeå jazzfestival.

Barytonsaxofonisten Ed Epstein var under 70-talet och framöver ett välbekant ansikte på Stockholms musikscen. Han spelade inte bara jazz utan också det vi idag kallar för världsmusik med afrikanska musiker.
Sedan ett antal har han södra Sverige och Köpenhamn som sitt arbetsfält och nyligen kom albumet "bittersweet" med hans grupp "Swing Nation".

Efter 15 år, nio skivor, en åtta-cdbox, massor av konserter och en massa månader på turné har Jonas Kullhammar Quartet lagt ner.
Men det är inget som skett i tysthet. Under september har bandet varit på en uppmärksammad avskedsturné och in i det sista kommer nya skivor.
I Jazzradion hör du en intervju med Jonas Kullhammar där han berättar om bandets historia och om beslutet att lägga ner. Och så blir det förstås musik från senaste skivan "Låt det vara" och från den något äldre "Från och med herr Jonas Kullhammar".

Från Polen kommer trumpetaren Thomaz Dabrowski, som under de senaste fyra åren bott i Danmark där han samarbetar med några av landets mest framstående musiker.
Den polska folkmusiken, avantgarde-musiken och den fria jazzen är hans främsta inspirationskällor.
Hans senaste album Steps kom till i New York där han under tolv dagar spelade in tre skivor med olika medmusiker.
På Steps spelar han tillsammans med den amerikanske trummisen Tyshawn Sorey. De båda möttes under en workshop i Sopot i norra Polen dit Sorey var inbjuden av skolan för improvisationsmusik.
Och duoformatet är något som lockat åtskilliga trumpetare och trummisar. Den här duon trampar alltså i fotspåren på till exempel Don Cherry, Bill Dixon, Lester Bowie och Wadada Leo Smith.

Musik som spelats i avsnittet

 • 17.00
  Lindgren, Magnus/Algotsson, Mathias - Cj Cue
  Album: Kopa-Festival 2010 Del 1
  Kompositör: Lindgren, Magnus/Algotsson, Mathias
 • 17.01
  Zoot Sims, Frank Collett, Monty Budwig, Shelly Manne - I Hear A Rhapsody
  Album: On The Korner
  Kompositör: Jack Baker, George Fragos, Dick Gasparre
  Bolag: PABLO
 • 17.10
  Alice Babs Sjöblom, Bengt Hallberg - I Didn'T Know About You
  Album: As Time Goes By
  Kompositör: Duke Ellington
  Bolag: VAX RECORDS
 • 17.14
  Thad Jones, Pepper Adams, Duke Pearson, Ron Carter, Mel Lewis - No Refill
  Album: Mean What You Say
  Kompositör: Thad Jones
  Bolag: MILESTONE
 • 17.19
  Nat King Cole - Tis Autumn
  Album: Nat King Cole Trio 1943-49 - The Vocal Sides
  Kompositör: Henry Nemo
  Bolag: DELTA-ACUSTIC
 • 17.27
  Meade Lux Lewis, Red Callender, Jo Jones - San Francisco Shuffle
  Album: Cat House Piano
  Kompositör: Meade Lux Lewis
  Bolag: VERVE
 • 17.34
  Ray Charles - Ruby My Dear
  Album: Rock+Soul=Genius
  Kompositör: Thelonious Monk
  Bolag: JMY
 • 17.41
  Carla Bley, Danilo Zeni - Tijuana Traffic
  Album: Looking For America
  Kompositör: Carla Bley
  Bolag: WATT
 • 17.50
  Buddy Collette, Bill Smith, Red Norvo, Barney Kessel, Red Mitchell, Shelly Manne - Red Sails
  Album: Music To Listen To Red Norvo By
  Kompositör: Barney Kessel
  Bolag: CONTEMPORARY
 • 17.54
  Jane Monheit, Michael Kanan, Frank Vignola, Neal Miner, Rick Montalbano - I'M Glad There Is You
  Album: The Lovers The Dreamers And Me
  Kompositör: Jimmy Dorsey, Paul Madeira Mertz
  Bolag: CONCORD JAZZ
 • 18.07
  Pietro Lussu, Alex Boneham, Adam Pache, Alice Ricciardi - Trav'Lin Light
  Kompositör: Trummy Young
 • 18.14
  Alice Ricciardi, Pietro Lussu, Alex Boneham, Adam Pache - Deep Song
  Kompositör: George Cory, Douglas Cross
 • 18.20
  Pietro Lussu, Alex Boneham, Alice Ricciardi, Adam Pache - I Feel A Song Coming On
  Kompositör: Joel Lindsey
 • 18.28
  Alice Ricciardi, Pietro Lussu, Alex Boneham, Adam Pache - Left Alone
  Kompositör: Malcolm Earl Waldron
 • 18.34
  Pietro Lussu, Alex Boneham, Adam Pache, Alice Ricciardi - I Didn'T Know What Time It Was
  Kompositör: Richard Rogers
 • 19.00
  Alice Ricciardi, Pietro Lussu, Alex Boneham, Adam Pache - More Understanding Than A Man
  Kompositör: John Lewis
 • 19.09
  Craig Taborn, Kevin Eubanks, Dave (1) Holland, Eric Harland - A New Day
  Album: Prism
  Kompositör: Dave (1) Holland
  Bolag: OKEH
 • 19.18
  Ed Epstein, Anders Bergcrantz, Robert Tjäderkvist, Johnny Åman, P-A Tollbom - Bittersweet
  Album: Bittersweet
  Kompositör: Ed Epstein
  Bolag: BERNO RECORDS
 • 19.26
  Jonas Kullhammar, Torbjörn Gulz, Torbjörn Zetterberg, Jonas Holgersson - Födelsedagen
  Album: Låt Det Vara
  Kompositör: Jonas Kullhammar
  Bolag: MOSEROBIE MUSIC PRODUCTION
 • 19.38
  Jonas Kullhammar, Torbjörn Gulz, Torbjörn Zetterberg, Jonas Holgersson - October Is A Long Time Too
  Album: Från Och Med Herr Jonas Kullhammar
  Kompositör: Torbjörn Zetterberg
  Bolag: MOSEROBIE MUSIC PRODUCTION
 • 19.47
  Norrbotten Big Band, Aili Ikonen - Vapautensa Antanut
  Album: Vapautensa Antanut
  Kompositör: Outi Tarkiainen
  Bolag: FREDRIKSSON MUSIC