Citeringar hårdvaluta inom vetenskapen

20 min

Citeringar blir en allt viktigare del av forskningen. Att som forskare bli citerad av andra forskare är en fjäder i hatten som kan leda till både mer forskningsanslag och bättre chans till att få en anställning man söker. Och även för lärosätena är antalet citeringar viktigt. Problemet är bara att mycket citeringar inte alltid betyder bra forskning.

När antalet citeringar blir allt viktigare så blir jakten på dem intensivare. Forskare jobbar aktivt med att försöka bli refererad av sina kollegor. När man skriver sina publikationer så gör man det allt mer strategiskt och citeringsjakten blir en del av forskningen. Även lärossäten funderar på strategier för att få fler citeringar. En möjlig väg skulle kunna vara att anställa forskare som har många citeringar.

Men många citeringar är inte alltid det samma som bra forskning. Indexen som räknar citeringar tar inte hänsyn till varför viss forskning citeras. Det kan ju vara så att forskning citeras för att den är dålig eller för att de forskare som refererar till den är kritiska mot den. I programmet berättar Gustaf Nelhans forskare vid Götebors universitet och som har skrivit en avhandling om citeringar om citeringsjakt och fallgropar med citering.

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista