Folkets motstånd

38 min
Valthornisten Annamia Larsson och harpisten Delphine Constantin berättar om motstånd som ligger i att vara klassisk musiker

"Jag vill ju nå ut med det jag älskar."

I programmet berättar Annamia om att hantera skeptiska attityder till den klassiska musiken. Hon tar oss bland annat med till Fjärranhöjderbadet i Gävle där hon ibland står vid sidan om bassängkanten och spelar för badbesökarna. Hon vill uppmuntra intresset för Gävle symfoniorkester, som hon är en del av. I Gävle finns det ett visst motstånd mot dom klassiska musikerna. När det är hockey folk är intresserade av, varför skulle det gå så mycket pengar till en symfoniorkester? 

Delphine som kommer från en liten by mellan Versailles och Paris kom hit för att spela i Norrköpings symfoniorkester. Det enda hon visste om Sverige när hon kom hit var att hon gillade Carl Larsson, Nils Holgersson och de svenska skogarna. Hon berättar om resan från de fokuserade övningspassen med hennes styvfar som militär, konservatoriet i Franrike, hårda lärare på Musikhögskolan till idag då hon försöker ha en mer avspänd attityd till livet.

I programmet strålar Annamia och Delphine samma för att öva inför konserterna. De framför duomusik för valthorn och harpa och egna solostycken.