Stannade vid rödljus – blev rånad

15 min
Linn har startat en irländsk pub i ett av världens farligaste länder. Från sovrumsfönstret ser hon tre vulkaner och blev förälskad i staden när hon bajsade vatten. En gång blev hon rånad vid ett rödljus på fel mobil. Först ut i Verklighetens nya serie Svensken i Världen är Linn Maria Lukschandl som gjort Antigua, Guatemala till sitt hem.

När man tänker på utvandrare så tänker man kanske först och främst på Karl-Oskar och Kristina, alla fattiga smålänningar som fick nog av felskörd och steniga jordar och snudd på riskerade sina liv för att ta sig över Atlanten.

Men förra året så utvandrade fler svenskar än nånsin, fler än under rekordåret 1887. Idag så beräknas mellan 300 000 och en halv miljon svenskar bo utomlands, beroende på hur man räknar.

I Svensken i Världen tar vi kontakt med en av alla dem som lämnat Sverige, tillfälligt eller för gott. Veckans Svensk i Världen.

Först ut är Linn Maria Lukschandl som sedan länge bor i Antigua, Guatemala. Hon arbetar där med kvinnorättsfrågor. Hör henne berätta för Verklighetens Gustav Asplund om sovrumsutsikten över tre vulkaner, gången hon blev rånad på fel mobil, om den irländska puben som blev en succé och om berättelserna i Guatemalas svar på Mitt Livs Novell:

Reyes, 29, berättar om hur hon blev våldtagen och tvingades föda sitt barn.

Är du näste Svensk i Världen? Eller känner du någon som lämnat Sverige för en spännande plats och har en historia att berätta? Hör av dig till verkligheten@sverigesradio.se.

Musik som spelats i avsnittet

 • 18.03
  Chlöe Howl - No Strings
  Album: No Strings
  Kompositör: Chlöe Howells, Francis White
  Bolag: SONY
 • 18.14
  Lars Ludvig Löfgren - Valentine
  Album: Valentine
  Kompositör: Lars Ludvig Löfgren
  Bolag: WEST SIDE FABRICATION
 • 18.25
  Arcade Fire - Reflektor
  Album: Reflektor
  Kompositör: Arcade Fire, Regine Chassagne, Jeremy Gara, Tim Kingsbury, Sarah Neufeld, Richard Reed Parry
  Bolag: VIRGIN