Västerås sinfonietta och Trio Trespassing uruppför Jesper Nordins Frames in transit + Dahlkvistkvartetten spelar skandinaviska verk

Här finns inget ljud
Jesper Nordin, född 1971, är ett av de mest spännande namnen i den yngre generationen svenska tonsättare. Hans grupp Trio Trespassing framför ofta hans verk, och i denna konsert får vi höra trion samarbeta med Västerås sinfonietta i urppförandet av Nordins Frames in transit. Därefter spelar sinfoniettan Wolfgang Amadeus Mozarts 36:e symfoni, "Linz-symfonin" ibland kallad - en av de första symfonierna från mästarens mogna period. Efter detta får vi höra en konsert med Dahlkvistkvartetten, i vilken P2:s artist Hanna Dahlkvist ingår. De spelar stråkkvartetter av finske Aulis Sallinen, svenske Hilding Rosenberg och norske Edvard Grieg - men även ett stycke av den tidige romantikern Franz Schubert.

19:03-22:00 P2 Live: Nya vägar med Västerås sinfonietta/ Dahlkvistkvartetten
1. Konsert med Västerås sinfonietta och Trio Trespassing.
a) Jesper Nordin: Frames in transit, uruppförande.
b) Wolfgang Amadeus Mozart: Symfoni nr 36 C-dur.
Konsert 7/2, Västerås konserthus.

2. Konsert med Dahlkvistkvartetten. Börjar ca kl 20:20
a) Franz Schubert: Kvartettsats c-moll.
b) Aulis Sallinen: Stråkkvartett nr 3.
c) Hilding Rosenberg: Stråkkvartett nr 4.
d) Edvard Grieg: Stråkkvartett nr 2 g-moll.
Konsert 13/4, Grünewaldsalen, Stockholms konserthus.

Sändningen är en repris från 16 maj.

Från Västmanlandsmusikens hemsida:

Västerås Sinfonietta, som ingår i Västmanlandsmusiken, är en av Sveriges äldsta orkestrar med rötter i det musiksällskap som startades 1883. Under den drygt 125-åriga verksamheten har orkestern varit en bärande del i stadens musikliv och har genom åren fått en hängiven och entusiastisk hemmapublik.

Från www.triotrespassing.com:

Trio Trespassing är en internationellt uppmärksammad ensemble inom den nutida musiken. Tillsammans har slagverksolisten Niklas Brommare, konsertmästaren Daniel Frankel och tonsättaren Jesper Nordin hittat en spännande blandning av direkt tilltal och konstnärlig fördjupning genom att blanda kompositioner och improvisationer, konstmusik och folkmusik, akustiskt och elektroniskt. De har framträtt vid festivaler och konsertserier runt om i Sverige och Frankrike.

Trespassing startades 2004 av Niklas Brommare och Jesper Nordin efter deras samarbete kring verket Vintage (2003) vid IRCAM/Centre Pompidou i Paris. Året efter anslöt violinisten Daniel Frankel. Trio Trespassing spelar kompositioner sammanvävda med och avbrutna av improvisationer. Från sin bas i den nutida musiken söker de sig mot folkmusik, klassisk musik, elektronisk musik och vidare.Från www.jespernordin.com:

Jesper Nordins musik har börjat göra ett avtryck på den internationella musikscenen på senare år med dess karaktäristiska klangvärld och dess starka känsloladdade innehåll. Detta har lett till att all hans musik publiceras hos Edition Peters i Frankfurt sedan 2008. Med sin tydliga koppling till svensk folkmusik, rockmusik och improviserad musik har hans verk under senare år framförts och radiosänts regelbundet runt hela världen. Hans orkesterverk har framförts av orkestrar som BBC Scottish Symphony Orchestra, Basel Symphony Orchestra, Sveriges Radios Symfoniorkester, Finlands Radios symfoniorkester, Trondheim Symfoniorkester med flera. Senaste orkesterverket var fagottkonserten ”Vicinities” som uruppfördes i Berwaldhallen i september 2011 av SRSO och Fredrik Ekdahl, dirigerade av Daniel Harding.

Från www.dahlkvistkvartetten.se:

Dahlkvistkvartetten har på kort tid etablerat sig som en av Sveriges mest eftersökta unga kammarmusikgrupper. De är nyligen utnämnda av Stockholms Konserthus till att vara ”Rising Star” säsongen 2012-13 inom (ECHO)European Concert Hall Organisation, vilket innebär att de ska gästa en rad stora konserthus ute i Europa. Dahlkvistkvartetten gjorde sin debut på Stockholms Konserthus i januari 2011 i Steve Reichs ”Triple Quartet”. Samma år gästade de Konserthusets Stråkkvartettserie.

Dahlkvistkvartetten består av den Warszawa-födde Bartosz Cajler (violin) samt Stockholmssyskonen Kersti (violin), Jon (viola) och Hanna (cello). Alla fyra har studerat på Kungliga Musikhögskolan i Stockholm såväl som individuellt i Frankrike, Italien, Polen och Holland. Kvartettens primarie, Bartosz Cajler är aktiv som solist i Sverige och Polen. Han undervisar i violin på Kungliga Musikhögskolan i Stockholm samt är adjunkt på Mälardalens Högskola i Västerås. Violinisten Kersti Dahlkvist har efter slutförda masterstudier i Stockholm studerat vidare för Pavel Vernikov i Florens. Violasten Jon Dahlkvist har förutom i Stockholm, även studerat i Italien och flera år i Holland. Han är undervisar i viola vid Mälardalens högskola och Musikhögskolan Ingesund. Cellisten Hanna Dahlkvist avslutade sina masterstudier i Paris sommaren 2012. Hon har valts ut av Sveriges Radio P2 till ”P2s Artist” 2011-13.

Musik som spelats i avsnittet

 • 19.11
  Trio Trespassing, Västerås Sinfonietta, Johannes Gustafsson - Frames In Transit, Uruppförande
  Kompositör: Jesper Nordin
 • 19.43
  Västerås Sinfonietta, Johannes Gustafsson Dirigent - Symfoni Nr 36 C-Dur.
  Kompositör: WOLFGANG AMADEUS MOZART
 • 20.26
  Dahlkvistkvartetten - Kvartettsats C-Moll
  Kompositör: Franz Schubert
 • 20.41
  Dahlkvistkvartetten - Stråkkvartett Nr 3.
  Kompositör: Aulis Sallinen
 • 20.55
  Dahlkvistkvartetten - Stråkkvartett Nr 4.
  Kompositör: Hilding Rosenberg
 • 21.23
  Dahlkvistkvartetten - Stråkkvartett Nr 2 G-Moll.
  Kompositör: EDVARD GRIEG