Pinfärskt: Konsert med Lisa Bodelius, nya skivor med Tonbruket, och Jacob Karlzon och Viktoria Tolstoy

Här finns inget ljud
- Den här duoplattan är ett slags snapshot från de senaste 15 åren. Under den tiden har vi utvecklats parallellt, åt två olika håll men ändå haft en väldigt stark koppling till varandra. Det säger Jacob Karlzon om sin och Viktoria Tolstoy första duoplatta. I Jazzradions första timme berättar de båda om hur deras samarbete började och förstås om den nya skivan. Även gruppen Tonbruket är aktuell med en platta. Den har kommit till efter en period när gruppen fått chansen att spela mycket tillsammans och på allvar testat låtarna inför inspelning. Något som kan vara svårt att få tid med annars, när alla i bandet är engagerade i andra projekt. I Jazzradions sista timme får vi höra Dan Berglund och Johan Lindström från Tonbruket berätta om processen och om hur det var att spela in i anrika Abbey Roadstudion i London. Kvällens livekonsert med albumaktuella Lisa Bodelius spelades in i Tällberg tidigare i förra veckan. Där arrangerar jazzklubben Vyjazz konserter med jämna mellanrum.

Första timmens provkarta över jazz av ädelt märke inleds med den danska pianisten Niels Lan Doky.

Han fyllde i veckan 50 år och har redan lagt bakom sig en nästan 35-årig karriär sedan han som femtonåring började jobba med den amerikanska trumpetaren Thad Jones i Köpenhamn.
Sedan han i mitten av åttiotalet gått ut Berklee College Of Music och etablerat sig i världen jazzmetropol New York så hör han nu självklart till skaran av nordens mest prominenta pianister. Nyligen kom också en skiva som han har döpt till "Scandinavian Standards och vi ger ett smakprov.

Monica Zetterlund är ju idag på var mans och kvinnas läppar genom Edda Magnasons rolltolkning i den mycket uppmärksammade filmen med tillhörande skiva - Monica Z.
I Jazzradion söker vi oss tillbaka till originalet och spelar Monica Zetterlunds tolkning av Olle Adophssons Trubbel.

Historien om gitarristen Tal Farlow förtäljer att han inte började spela gitarr förrän han var 21 år gammal, men att han redan ett år senare började spela professionellt.
Under sin karriär spelade han bl.a med vibrafonisten Red Norvo och senare också med Artie Shaw innan han så småningom satte ihop en egen grupp.
Tal Farlow kallades skämtsamt för bläckfisken pga av sin stora och flinka händer var dessutom ökänd för sin ovilja att spela offentligt för publik.
Han började sin yrkeskarriär med att måla skyltar åt företag och det var ett yrke som han återvände till under ett långt uppehåll från musikerlivet.

I söndagens program tillåter sig programledaren Janne Lindvall att bli en aning personlig med en låt som betytt otroligt mycket för honom och för hans intresse för jazz. 
"Blessing In Disguise" heter låten som  spelades in 1966 och som  snurrade om och om igen på hans brors stereo-anläggning ute i Bandhagen söder om Stockholm, så att det blev ett slags växelbruk mellan Sonny Rollins och Beatles.
Sonny Rollins, Jimmy Garrison och Elvin Jones vrider och vänder på det  diminutiva, minimalistiska temat om och om igen.

Sångerskan och pianisten Ida Sand har sedan skivdebuten 2007 med "Meet Me Around Midnuight" givit ut ytterligare två egna album och dessutom medverkat på ett antal andra skivor, inte minst med Nisse Landgren på både skivor och turnéprojekt.
Hon är en sångerska och pianist med en stor bredd.

En av de låtar som hör till ligatoppen inom området jazzstandards är "Body And Soul" med musik skriven av Johnny Green.
Den första jazzartist som spelade in den var ingen mindre än Louis Armstrong och då också redan samma år som den skrevs.
En av de allra mest kända versionerna är utan tvekan Coleman Hawkins från 1939. Sist i Jazzradions första timme får vi höra en annan där mästermusikanten, trumpetaren Freddie Hubbard formar melodin och hur han ibland klämmer upp tonerna till rätt höjd.

Kvällens livekonsert innebär att vi beger oss till Tällberg och natursköna Tällbergsgården där jazzklubben Vyjazz med jämna mellanrum arrangerar konserter. Ikväll får vi höra Lisa Bodelius Quartet som nyligen släppte sin debut-cd.
 Förutom bandledaren Lisa Bodelius på trombon består kvartetten av Edvin Nahlin på synth och piano och Max Thornberg bas och just denna kväll satt Sebastian Ågren vid trummorna.

Den mångsidige musikern , kompositören och arrangören Magnus Lindberg har nyligen släppt sitt nionde album som fått namnet Souls. Här har han för första gången gett sig på att skriva vokal musik och på skivan hör vi bland andra Gregory Porter, Anna Christoffersson, Marie Fredrikson Ivan Lins.

Gruppen IPA med basisten Ingebrigt Håkon Flaten i spetsen har sedan trumpetaren Mgnus Broo anslöt 2008 varit en kvartett. Nu är de aktuella med en ny platta; It's a delicate thong.

Gitarristen John Abercrombies kvartett med nya pianisten Marc Copland är nu skivaktuella på bolaget ECM med albumet "39 Steps".
Även om Marc Copland är ny i kvartetten så sträcker sig Abercrombies och hans vänskap och samarbeten över fyrtiotalet år nu. I början av 70-talet spelade de båda i Chico Hamiltons kvartett och de gjorde också båda upptäcksfärder in i den då spirande fusionmyllan.
Basisten på skivan Drew Gress är också en sammanbindande länk i gruppen eftersom han spelat med både Abercrombie och Copland i deras respektive egna grupper.

Musik som spelats i avsnittet

 • 17.00
  Lindgren, Magnus/Algotsson, Mathias - Cj Cue
  Album: Kopa-Festival 2010 Del 1
  Kompositör: Lindgren, Magnus/Algotsson, Mathias
 • 17.01
  Niels Lan Doky, Jonathan Bremer, Niclas Bardeleben - Truddelutter
  Album: Scandinavian Standards
  Kompositör: Bengt Hallberg
  Bolag: PARLOPHONE
 • 17.06
  Monica Zetterlund - Trubbel
  Album: Tystnaden Smyger Som En Katt - Visor Av Och Med Olle Adolphson 1956-2004
  Kompositör: Olle Adolphson
  Bolag: HMV
 • 17.12
  Tal Farlow, Eddie Costa, Knobby Totah, Jimmy Campbell - Lean On Me
  Album: This Is Tal Farlow
  Kompositör: Alan Green, Edwin Waldman
  Bolag: VERVE
 • 17.20
  Charlie Parker - Donna Lee
  Album: The Genius Of Charlie Parker
  Kompositör: Charlie Parker
  Bolag: SAVOY
 • 17.24
  Ida Sand, Jan Lundgren, Lars (1) Danielsson, Rasmus Kihlberg - Mister Pianoman
  Album: Meet Me Around Midnight
  Kompositör: Billy Eckstine, Sid Kuller
  Bolag: ACT COMPANY
 • 17.28
  Sonny Rollins, Jimmy Garrison, Elvin Jones - Blessing In Disguise
  Album: East Broadway Run Down
  Kompositör: Sonny Rollins
  Bolag: IMPULSE
 • 17.46
  Viktoria Tolstoy, Jacob Karlzon - I Can Let Go Now
  Album: A Moment Of Now
  Kompositör: Michael Mcdonald
  Bolag: ACT COMPANY
 • 17.52
  Freddie Hubbard, Wayne Shorter, Cedar Walton, Reggie Workman, Philly Joe Jones - Body And Soul
  Album: Here To Stay
  Kompositör: Johnny Green
  Bolag: BLUE NOTE
 • 18.33
  Lisa Bodelius, Edvin Nahlin, Max Thornberg, Sebastian Ågren - Helhjärtat Höst
  Kompositör: Lisa Bodelius
 • 19.06
  Lisa Bodelius, Edvin Nahlin, Max Thornberg, Sebastian Ågren - Påven Och Brodern
  Kompositör: Lisa Bodelius
 • 19.24
  Magnus Lindgren - Creepin'
  Album: Souls
  Kompositör: Stevie Wonder
  Bolag: GAZELL
 • 19.30
  Ipa - Huskvarna
  Album: It's A Delicate Thing
  Kompositör: Magnus Broo
  Bolag: BOLAGE
 • 19.38
  John Abercrombie - Another Ralph's
  Album: 39 Steps
  Kompositör: John Abercrombie
  Bolag: ECM
 • 19.50
  Tonbruket - Nubium Swimtrip
  Album: Nubium Swimtrip
  Kompositör: Dan Berglund
  Bolag: ACT COMPANY