Flyget och Bach

43 min
Jakob Koranyi är en av Sveriges mest framgångsrika klassiska musiker. Han lever ett intensivt liv av resande och konserter. Vi möter honom i fas där han ställer nya frågor om vad han vill som klassisk musiker.

”Varje aspekt av min personlighet är präglad av att jag spelar cello.”

I tiden kring att fylla 30 brottas Jakob med frågor kring att hitta sin egen väg både som musiker och i sitt liv. Cellon var aldrig något han valde det har varit hans öde. Men mitt uppe i det intensiva resandet får han en lista med frågor från ett konserthus: Vad skulle han göra om han inte spelade cello? Vilken är hans favoritbok? Han upptäcker att han inte kan svara på en enda fråga eftersom de inte har med cellon att göra. Det blir som en vändpunkt, han känner att han behöver ta reda på mer om sig själv. "Det är dags att lyfta det blodiga huvudet från cementväggen," säger han.

Jakob Koranyis arbetsfält är klassiska konsertscener världen runt. Han är en av Sveriges mest framgångsrika musiker internationellt. I programmet spelar han ur Bachs cellosviter, ett verk som han ska spela under hösten i en serie konserter där han utmanar den klassiska konsertformen genom att bland annat använda eget inspelat material från sina resor på scenen.