Den tysta revolutionen

15 min

Är vi beredda att låta demokrati reduceras till rituella val utan innehåll vart fjärde år? Att stå passiva när den offentliga sektorn som är demokratins livsnerv smulas sönder? Att bli kunder istället för medborgare? I sin andra radioessä fortsätter forskaren Jens Stilhoff Sörensen sin granskning av den ekonomiska styrningsfilosofin New Public Management och dess genomgripande effekter på det demokratiska samhället.

New Public management  är ett samlingsnamn på en rad reformer initierade av politiker som Margaret Thatcher och Ronald Reagan men bygger också på teorier från den amerikanska tankesmedjan RAND på femtio-och sextiotalet. RANDs uppgift var att serva den amerikanska säkerhetspolitiken och man bedrev då stort rationalitetsforskningsprojekt för att skapa system som förhindrade att beslutsfattare av misstag utlöste ett kärnvapenkrig.

Men RANDS rationalitetsteorier har med tiden utvecklats till att bli modeller för mänskligt ekonomiskt beteende och återfinns nu i de flesta läroböcker i ämnet ekonomi.  Och i New Public Management-filosofin.

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista