Åsa Avdic: - Jag borde skällt ut gympaläraren

60 min
I helgens Röör i P4 pratar Gunilla med sina gäster om träning och välbefinnande. Åsa Avdic berättar om hur hon hittade träningen som passar henne, senioren Gudrun Kasthed hjälper unga soffpotatisar att komma igång i teveprogrammet ”Kan du slå en pensionär” och psykiatrikern Jill Taubes skriver ut fysisk aktivitet på recept.

Thomas Gustafsson är docent i fysiologi och specialistläkare i klinisk fysiologi vid Karolinska institutet som vill skräddarsy träning efter individen. Till sist får vi göra om hur Gunillas jourhavande kompis Andrea Edwards förundras över varför det är så svårt att komma iväg och träna.

GUNILLA RÖÖR:

Här öppnas ett rum vi tidigare inte sett. Det är fyllt av en massa träningsredskap. Tyngdlyftningsapparater för ben, armar och skuldror. Men se, där, allra längst in vid fönstret. En flygel. En Steinwayflygel. Dit vill nu lilla mor. Hon står och stryker över locket till tangenterna. Sätter sig otympligt ned. Lyfter locket och för upp ena foten på pedalen. Lägger svullna fingrar mot elfenbenet och börjar. Spela. Spelar. Girlanger av toner lägger sig över plastmattor och pilatesbollar. Damm yr upp över hantlar och ledstänger. Toner binds till buketter och nya harmonier strös över vårt gemensamma nu. Jag ser på lilla mor och tänker – nu tränar hon igen, precis som när jag var liten, nu tränar hon.