Vad ska Johan, 13, läsa?

44 min
Det kom ett brev till Lundströms - " ...det talas om att unga pojkar inte läser - men vad ska vi välja? Vi behöver lästips!" Brevet kom från Anna, mormor till Johan, 13 år. Och Lundströms ställer upp! Hör både Johan och Anna, och lästips ska det bli!

Inbjudna till samtalet om läsning för unga är också DN:s kritiker Lotta Olsson och författaren Mårten Sandén.

Här hittar du listan på boktips till Johan och alla andra.

Kan läsning vara läkande? Och i så fall hur? Vår reporter Jenny Aschenbrenner har träffat Hanaa al-Ramli, barnrättskämpe från Jordanien som under några år startat 25 bibliotek i olika flyktingläger i Mellanöstern. Vilka böcker vill barnen som lever i flykt läsa? Hör också psykologen Mikael Lundgren, som jobbar med sagor som terapeutisk metod.

Vi säger också ett stort och kärleksfullt grattis till årets nobelpristagare, Alice Munro!  Som Lundström har väntat... kanske Alice Munro, också - hon är ju 82 år. Annars visar statistiken att de flesta vinnarna är i åldern 60-74 år när de får priset, och att medelåldern är 64. Så - är det en bra eller dålig ålder för att få priset? Och hur mår en genomsnittlig 64-åring, fysiskt och psykiskt? Hör bl a Henning Mankell, Rose Lagercrantz och Jan Guillou.