James Hunt – den framgångsrika playboyen som spred glamour över Formel 1

54 min
Den brittiske Formel 1-föraren James Hunt (1947-1993) lät på sina röda racingoveraller sy fast dekaler med orden "sex, breakfast of champions". Hans aptit på kvinnor, drinkar, droger och cigaretter är väldokumenterad. Men det var inte allt. Han var dessutom en fenomenal Formel 1-förare som 1976 tog hem världsmästartiteln i stark konkurrens med Niki Lauda. I veckans STIL tittar vi närmare på hur James Hunt tack vare sin livsstil lyckades sprida ett skimmer av glamour över denna sport.

James Hunt levnadsglada livsstil och look – inte helt olikt dåtidens utsvävande rockstjärnor – gjorde honom enormt populär och fick många måttligt intresserade av varvtal och poängräkning att få upp ögonen för just Formel 1-racing. Hans eskapader var inte bara roliga att läsa om, han var dessutom en fröjd att vila ögonen på – vältränad med blond halvlångt hår och spjuveraktig blick i de klarblå ögonen. Skjortorna var uppknäppta till naveln och han gick ofta barfota.

Detta kontrasterade extra mycket mot hans mer tillknäppte konkurrent om världsmästartiteln 1976, den österrikiske föraren Niki Lauda. Denna kamp gestaltas i filmen Rush, som nyligen haft premiär. I filmen är kläderna som James Hunt bär för övrigt specialgjorda av det italienska märket Guccis chefsdesigner Frida Giannini, som ofta återkommer till det utsvävande 70-talets estetik.  Niki Laudas plagg av konservativt snitt är gjorda av det italienska märket Salvatore Ferragamo.

I programmet berättar vi mer om James Hunt, som efter sin karriär inom Formel 1 blev framgångsrik inom en helt annan genre – undulatuppfödning. Vi har besökt Jönköping där de svenska undulatmästerskapen avgjordes i helgen. Idag är Formel 1-racing en långt mer säker sport än tidigare, men det finns andra motorsporter som utmanar ödet. Vi har träffat Jonas ”Lazy Joe" Henriksson och Dennis ”Dirty” Lindberg som kallar sig för ”dödsryttare” och kör med sina motorcyklar i en så kallad ”dödstunna”. Och så har vi mött Jesper Kouthoofd som förklarar varför han inte nöjt sig med att skaffa sig en supersportbil. Han ville ha fem.

Veckans gäst är Hansi Friberg, manager åt flera svenska artister och ett hängivet Formel 1- fan sedan barnsben.

Musik som spelats i avsnittet

 • 10.03
  Bela Fleck And The Flecktones - Flight Of The Cosmic Hippo
  Kompositör: Bela Fleck
  Bolag: Warner Bros Records
 • 10.13
  Monster Rally - Color Sky
  Kompositör: Feighan