In The Country från Jazzfestivalen i Umeå och Martin Sjöstedt som storbandskompositör

Här finns inget ljud
Vi gör en återblick på förra årets upplaga av Umeå Jazzfestival i veckans upplaga av Jazzradion. Norska trion In The Country var på plats och gav en konsert med både meditativa akustiska pärlor och mer vågade utflykter i det musikaliska landskapet med hjälp elektroniken. Efter nyheterna klockan 18! Vi inleder dock som vi brukar. Första timmen, som startar klockan 17, blir det bland annat Stacy Kent, Nannie Porres, Toshiko Akiyoshi /Lew Tabackin Big Band och Roy Elridge. Och under den sista tredjedelen av våra tre sändningstimmar hör vi en intervju med basisten och pianisten Martin Sjöstedt som nu också kan lägga titeln kompositör till sin meritlista. Nyss släpptes hans skiva med musik för och med Stockholm Jazzorchestra.

Den japanska pianisten, arrangören och kompositören Toshiko Akiyoshi har tillbringat större delen av sin karriär i USA sedan hon tidigt på femtiotalet upptäcktes av Oscar Peterson under en turné i Japan.
Peterson såg också till att hon fick möjlighet att spela in sin första skiva 1953 där hon också använde Oscar Petersons kompgrupp.
1967 träffade hon saxofonisten Lew Tabackin och dom blev så småningom ett par både privat och på scenen och bildade ett storband tillsammans. Akiyoshis Road Shuffle får inleda programmet den här gången.

Sångerskan Anna-Mia Barwe är naturaliserad skånska, ursprungligen från Stockholm, numera boende och verksam i Malmö.
2002 gav hon ut skivan "Jazz på skånska" och tio år senare kom uppföljaren "Jazz på skånska 2"
En drivande kraft är bakom projektet är pianisten Sven Bjerstedt som också skrivit de bitvis underfundiga översättningarna av standardslåtar till skånska som tex den vi får höra i programmet.

Kai Winding föddes 1922 och emigrerade med sin familj från Danmark till USA på trettiotalet. Som 18-åring började Kai började spela trombon professionellt.
Han tog värvning under kriget och när freden kom fick han engagemang hos Benny Goodman och Stan Kenton. Han medverkade också i de första Birth Of The Cool-inspelningarna och spelade senare in flera populära duett - skivor med en annan trombongigant: J J Johnson under namnet Jay and Kai.
Under sextiotalet förekom han i många olika sammanhang och olika besättningar och genrer och fick också en hit med låten More (45:a) som förekom i filmen Mondo Cane.

Sångerskan Stacey Kent har varit en återkommande gäst i Sverige och nu den 2:a november anländer hon till Lund och jazzfestivalen där för att sedan spela på Jazzklubb Fasching i Stockholm dagen efter, en konsert som vi på Jazzradion för övrigt också spelar in.
Helt säkert har hon med sig den nya skivan i bagaget när hon gästar Sverige, men i kvällens Jazzradion hör vi ett spår från förra albumet; Ces Petits Riens.

Trumpetaren Roy Eldridge gick under smeknamnet Little Jazz och blev ett stort namn genom sitt spel tillsammans med Gene Krupa, Artie Shaw och Count Basie. Under många år ledde´han också egna grupper. Han blev en förebild och influens för många yngre musiker genom sin virtuosa och svängiga spelstil. Wild Driver får vi höra i Jazzraidon.

1956 samarbetade Ella Fitzgerald och Louis Armstrong på albumet "Ella and Louis". Det kom att bli det första av tre album tillsammans som sedan följdes av "Ella and Louis Again" 1957 och "Porgy and Bess" samma år. Vernon Dukes "Autumn In New York" som vi får höra i programmet kommer alltså från "Ella And Louis Again" och är en bra påminnelse om varför de här två artisterna blev så hyllade.

Pianisten Staffan Abeleen slog igenom i början av 60-talet med sin kvintett som innehöll trumpetaren Lasse Färnlöf, som dessutom var en oerhört begåvad kompositör med titlar som "Ingenting", "Att angöra en brygga" och här Farfars vals.
Den måste nog räknas till en av våra verkliga svenska jazz-hits och har också spelats in av storheter som pianisten Bill Evans och saxofonisten Stan Getz. Litet senare i programmet får vi också höra en av hans låtar sjungas av Nannie Porres.

Pianisten Horace Silver skrev låten Strollin' och spelade in den på albumet Horace-Scope 1960. Sedan dess har den spelats in av mängder av andra artister. Vi får höra den med pianisten Keith Jarret i en liveupptagning från Metropolitansalen i Tokyo 2001. Den finns med på skivan "Yesterdays" där Jarrett samspelar med Gary Peacock på bas och Jack Dejohnette på trummor.

Sångerskan Nannie Porres slog igenom i slutet av femtio-talet i kretsen kring Bernt Rosengren och Jazzclub 57. Hon har under sin karriär sjungit alltifrån jazz till visor och stått för många minnesvärda tolkningar. I år tilldelades hon också Monica Zetterlund-stipendiet tillsammans med Georg Riedel och Oskar Nilsson.

Första timmen av Jazzradion avslutar vi med Lars Gullin på barytonsax och hans Silhouette som verkligen hör till den svenska jazzskatten. Det här är en inspelning som gjordes 1952 tillsammans med den dåvarande jazzeliten; Weine Renliden, Åke Persson, Åke Björkman, Arne Domnérus, Gunnar Svensson, Yngve Åkerberg och Jack Norén.

Jazzfestivalen i Umeå hålls normalt sett sista helgen i oktober och så också förra året. En av gästerna den gången var den norska trion "In The Country" som består av pianisten tillika kompositören av materialet vi ska höra i kväll, basisten Roger Arntzen och trummisen Pål Hauskens. Gruppen bildades 2003 när medlemmarna pluggade på Norska Musikaliska Akademin och skivdebuterade 2005 och den senaste "Sunset Sunrise" gavs ut i år. I kvällens konsert får vi också höra en del material från den skivan.

Efter livekonserten får vi höra mestadels ny jazz. Vi börjar med vibrafonisten  Mattias Ståhl som efter en lång väntan, närmare bestämt nio år nu släpper en ny platta i eget namn. Han kallar han gruppen för The Ståhls Trio och skivan för "Jag skulle bara gå ut". Cd:n innehåller mestadels egensinniga och med deras egna ord, omilda tolkningar av andras låtar samt ett par orogonalkompositioner.
Vi har valt en rätt rolig version av sångerskan Doris Svenssons hit från 1970 "Did You Give The World Some Love Today Baby". Och så blir det också en liten snutt av originallåten, för att friska upp minnet lite.

Den experimentella finska gruppen Oddarang grundades av dess trummis och kompositör Olavi Louhivuori.
Musiken smälter samman till en slags mix av jazz, klassiskt, världsmusik och rock.
Musiken har av somliga också beskrivits som filmisk och som en blandning av de musikaliska stämningar som Louhivuori utforskat under sin karriär som trummis och kompositör.
Sättningen är inte helt vanlig med trombon, cello, gitarr, kontrabas och trummor.

Ibland gör vi en liten tillbakablick mitt ibland all ny musik här i jazzradions sista timme. Tillsammans med band som Mahavishnu Orcestra, Return To Forever och Miles Davis elektriska band utforskade Weather Report fusionmusiken i kölvattnet av jazzen och rocken.
Bandet existerade i 16 år och överlevde de flesta andra av de jag nyss nämnde, även om Return To Forever har återförenats på senare tid.
Om man letar efter förklaringar till varför Weather Report blev så inflytelserikt och långlivat kan man hitta svaret i de utmärkta kompositörerna och musikerna, bandledarna Joe Zawinul och Wayne Shorter som dessutom hade hela jazzhistorien bekvämt nerstoppade i bakfickan.
Bandet blev också under sin livstid också en arena för spännande musiker däribland basisten Jaco Pastorius som för alltid förändrade sättet att spela elbas.

Martin Sjöstedt är basisten som lika gärna spelar piano - och med samma skicklighet. Nu har han gett klivit fram som kompositör och arrangör för storband. Nyligen släpptes albumet In the blink of an eye där Stockholm Jazz Orchestra spelar Martin Sjöstedts musik och där han själv spelar bas. 
Vi mötte honom strax före releasekonserten och frågade bland annat vad det är som lockar i storbandsformatet. Länken till den intervjun hittar du längst ner på sidan.

Soil Collectors kallar sig den unga göteborgstrio där Hannah Tolf, Isabell Sörling och Jonathan Albrektsson ingår. De har släppt sin första skiva och har även hunnit med att turnera i Kanada, USA, Tyskland, Schweiz och Frankrike.
Isabell Sörling har vi stött på tidigare tillsammans med egna gruppen Farvel som förra året fick ta emot en Jazzkatt, i kategorin årets nykomling.
Hannah Tolf och Jonathan Albrektsson var båda med i tävlingen P2:s jazzdebutant - Jonathan i den vinnande gruppen Water Boogie System.
Om ett par veckor kan man höra dem live på Umeå Jazzfestival och på söndag kväll hörs de i Jazzradion.

Musik som spelats i avsnittet

 • 17.00
  Mathias Algotsson, Magnus Lindgren - Cj Cue
  Kompositör: Mathias Algotsson, Magnus Lindgren
 • 17.01
  Akiyoshi, Toshiko - Tabackin, Lew - Road Time Shuffle
  Album: Collection
  Kompositör: Toshiko Akiyoshi
  Bolag: RCA
 • 17.08
  Anna-Mia Barwe - Vissna Löv
  Album: De' E' Tjarrlek - Jazz Po Skånska Tvåu
  Kompositör: Joseph Kosma
  Bolag: BERNO RECORDS
 • 17.12
  J J Johnson, Kai Winding, Bill Evans, Tommy Williams, Art Taylor - Judy
  Album: The Great Kai & J J
  Kompositör: J J Johnson
  Bolag: IMPULSE
 • 17.17
  Stacey Kent, Jim Tomlinson, Graham Harvey, Jeremy Brown, Matt Skelton - Ces Petits Riens
  Album: Dreamer In Concert
  Kompositör: Serge Gainsbourg
  Bolag: EMI
 • 17.21
  Roy Eldridge, Gerald Wiggins, Pierre Michelot, Kenny Clarke - Wild Driver
  Album: Roy Eldridge 1950-1959
  Kompositör: Roy Eldridge
  Bolag: CLASSICS RECORDS
 • 17.25
  Louis Armstrong, Ella Fitzgerald, Oscar Peterson, Herb Ellis, Ray Brown, Louis Bellson - Autumn In New York
  Album: Ella & Louis (And Oscar Too)
  Kompositör: Vernon Duke
  Bolag: DELTA
 • 17.31
  Lasse Färnlöf, Björn Netz, Staffan Abeleen, Björn Alke, Bosse Skoglund - Farfars Vals
  Kompositör: Lasse Färnlöf
  Bolag: Philips
 • 17.42
  Keith Jarrett, Gary Peacock, Jack Dejohnette - Strollin'
  Album: Yesterdays
  Kompositör: Horace Silver
  Bolag: ECM
 • 17.50
  Nannie Porres, Färnlöf, Lasse - Rosengren, Bernt - Att En Dag Bli Övergiven
  Album: Du Beppe
  Kompositör: Lasse Färnlöf
  Bolag: BONNIER MUSIC
 • 17.55
  Lars Gullin - Silhouette
  Album: 1951-53 (7)
  Kompositör: Lars Gullin
  Bolag: DRAGON
 • 18.04
  Rogern Arntzen, Morten Qvenlild, Pål Hauskens - Birch Song
  Kompositör: Morten Qvenlid
 • 18.11
  Morten Qvenlild, Pål Hauskens, Rogern Arntzen - Derrick
  Kompositör: Morten Qvenlid
 • 18.25
  Morten Qvenlild, Rogern Arntzen, Pål Hauskens - Kung Home
  Kompositör: Morten Qvenlid
 • 18.46
  Rogern Arntzen, Morten Qvenlild, Pål Hauskens - Stanley Park
  Kompositör: Morten Qvenlid
 • 19.01
  Rogern Arntzen, Morten Qvenlild, Pål Hauskens - Slow Down
  Kompositör: Morten Qvenlid
 • 19.10
  Rogern Arntzen, Morten Qvenlild, Pål Hauskens - December Song
  Kompositör: Morten Qvenlid
 • 19.17
  Doris Svensson, Berndt Egerbladh, Bengan Carlsson, Lucas Lindholm, Janne Carlsson - Did You Give The World Some Love Today Baby
  Album: Did You Give The World Some Love Today Baby
  Kompositör: Norman L Martin
  Bolag: EMI
 • 19.18
  The Ståhls Trio - Did You Give The World Some Love Today Baby
  Album: Jag Skulle Bara Gå Ut
  Kompositör: Norman L Martin
  Bolag: MOSEROBIE MUSIC PRODUCTION
 • 19.23
  Oddarrang - In Cinema
  Album: In Cinema
  Kompositör: Olavi Louhivuori
  Bolag: EDITION RECORDS
 • 19.30
  Weather Report - A Remark You Made
  Album: Heavy Weather
  Kompositör: Joe Zawinul
  Bolag: COLUMBIA
 • 19.43
  Stockholm Jazz Orchestra - El Bueno
  Album: In The Blink Of An Eye
  Kompositör: Martin Sjöstedt
  Bolag: CONNECTIVE RECORDS
 • 19.52
  Soil Collectors - Papa Please
  Album: Papa Please
  Kompositör: Hannah Tolf
  Bolag: SOIL COLLECTORS