Jihad Jane och rondellhunden

47 min

Hur kom det sig att en liten teckning på en hembygdsgård i värmlandskogarna kunde få så oväntade och stora konsekvenser - att en ensam amerikansk kvinna kunde bli indragen i planeringen av ett mord på en svensk medborgare?

I USA sitter en ensam arbetslös amerikansk kvinna i den lilla staden Pennsburg. Hon lever ett parallelliv på internet. Som Jihad Jane, en konverterad muslim. Hon får kontakt med en man i sydöstra Asien. Han ger henne ett uppdrag. Att döda Lars Vilks.

 

Martin Johnson har rest i Jihad Janes fotspår: till USA och pojkvännen som blev lurad och vidare till Irland där komplotten fick ett dramatiskt slut. I programmet medverkar bland andra Lars Vilks och kulturredaktören Mats Dahlberg på Nya Wermlands-tidningen.  Programmet gjordes i samarbete med Ciaran Cassidy, irländsk radioproducent och Andy Mills, amerikansk frilansjournalist.

 

Jihad Jane och rondellhunden sändes första gången 2012. Sen dess har Ali Charaf Damache fått ett fängelsestraff i Irland. USA har begärt att få honom utlämnad. Jihad Jane och Jamie Pauline Ramirez sitter fortfarande häktade i USA. Domen mot Jihad Jand skulle ha kommit den 8 oktober men beskedet har flyttats fram. Något nytt datum är ännu inte bestämt.

Lars Vilks säger i programmet att allt som hänt efter att han ritade rondellhundarna, som den här dokumentären, är hans konstverk. Hur ser du på det? Skriv och berätta i fältet härnere.

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista