Skoltoaletten - elevernas mardröm

25 min

"Han dör hellre än går på toa här."

Det säger en elev i Växjö samtidigt som han visar upp en av skolans toaletter för programledare Karin Ernstsson. Han pratar om en av sina kompisar som hellre håller sig under skoltid eftersom toaletterna är så skitiga. Och den kompisen är inte ensam - de små skrymslena är något de flesta håller sig borta från.

– Det ser allmänt grisigt ut, konstaterar klasskompisarna.

Ja, i veckans Rena Rum kollar vi bland annat in hur det står till med städningen på våra skolor. Kanske hade det varit ordning och reda på den vi besökte om Helen Olsson ansvarat för dess kvadratmeter. Hon blev nämligen Årets Städare 2012 (klicka på länken) - en tävling som många svenskar kanske inte känner till.

Tävla i städning, går det? En fråga man troligtvis inte ställer i vårt grannland Finland. Där kan man till och med ta en högskolexamen i ämnet. 

Vi nystar också i vad arbetsgivare egentligen kräver av en lokalvårdare och möter experten som menar att rena ytor i våra skolor inte är trivselfråga - utan en hälsofråga.

KOMMENTERA: Hur städas det på din eller dina barns skola? Kommentera här eller mejla renarum@sverigesradio.se. Du kan också använda dig av hashtaggen #renarum på de sociala medierna!

WEBBTIPSET: Socialstyrelsens allmänna råd om städning i skolor

Musik som spelats i avsnittet

  • 10.35
    The Dark Flowers, Helicopter Girl - Candle Is The Ring
    Album: Radioland
    Kompositör: Jackie Joyce, Paul Statham
    Bolag: LOJINX
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".