Jag måste vara försiktig, får inte se allt, får inte bli indragen… – ett program om konstnären Lena Cronqvist

44 min
Lena Cronqvist har en självskriven plats i svensk konsthistoria. Nu är hon aktuell på Liljevalchs Konsthall i Stockholm. Tor Billgren träffar henne på Sydkoster där hon bor halvårsvis.

Lena Cronqvist har sen 60-talet behandlat personliga och känsliga frågor med sitt måleri. Sjukdom, död och saknad går som röda trådar genom konstnärskapet – men också frigörelse, humor och kärlek.

Liljevalchs konsthall fylls framförallt av alla målningar och skulpturer med flickor inbegripna i hårdhänta lekar med två dockor som ser ut som föräldrar. Här visas hennes senare måleri från slutet av 90-talet fram till den senaste sviten målningar med änglar inspirerade av den italienske renässansmålaren Giotto.

Ett av en hennes mest kända verk är ”Trolovningen” från 1974. Bilden är en parafras på en berömd målning av renässanskonstnären Jan Van Eyck, där det förälskade 1400-talsparet är utbytta mot Lena Cronqvist själv och maken Göran Tunström, som avled år 2000.

Programmet tar oss tillbaka till sommaren 2008, då Tor Billgren åkte till Sydkoster i Bohuslän för att träffa konstnären. Det blir ett samtal om konst, havet och antika skulpturer – men också om det man inte kan tala om.

Musik som spelats i avsnittet

  • 14.03
    Action Biker - By Myself
    Album: Hesperian Puisto
    Kompositör: Arthur Schwartz
    Bolag: Friendly Noise