Mat. Kärlek. Vila. Och varför Kim Thúy inte får vara ledsen.

44 min
Kim Thúy var tio år gammal när hon lämnade Vietnam som båtflykting. Idag är hon prisbelönt och hyllad författare, bosatt i Kanada. Marie Lundström har träffat henne i Montreal, och pratar om mat, kärlek och ansvaret för att hålla glädjen vid liv.

Kim Thüys nya bok, Mãn, är bl a en resa in i det vietnamesiska kökets och gommens njutning. Men vad krävs egentligen av en litterär lunchupplevelse för att den ska falla en professionell matnörd och gastronom i smaken? Vi har träffat matjournalisten Lisa Förare Winbladh över en ordbuffé.

Tänk dig ett ensamt barn. Fyra och ett halvt år gammal, men med en vuxens intellekt. Och vars enda sällskap i världen är en leguan som bara kommunicerar på tyska. Där har du utgångspunkten i dramatikern och teaterchefen Martina Montelius debutroman Främlingsleguanen. Vår reporter Jenny Aschenbrenner har träffat henne.

Och så går vi till vila. Känner vikten av att sluta försöka. Helgar vilodagen. Tänk på den omtalade dieten 5-2, och gör tankeexperimentet att rytmen verksamhet och vila bode ligga på åtminstone 6-1. Vi tar igen oss en stund med Tomas Sjödin, författare till boken Det händer när du vilar.