Poddradio: Jack Werner om jakten på Veronika

47 min
JOURNALISTIK 3.0. "Vem är Veronika?" Det var frågan journalisten och sociala medier-redaktören Jack Werner tillsammans tidningen Metro slog upp stort för två veckor sedan och fortfarande inte har lyckats besvara. På olika sätt blev historien om jakten på Veronika Larsson, som bland annat verkat flitigt i kommentarsfält under signaturen TheIneffableSwede intressant och har inte minst engagerat mediebranschen.

Tisdag 1 oktober publicerade tidningen Metro en ovanligt lång artikel som snabbt kom att bli en av deras mest lästa på nätet. Det var deras sociala medier-redaktör (tillika Medieormens fd nätsnackisskribent) Jack Werner ( @kwasbeb på Twitter) som i jakten på en flitig nätkommentator börjat veckla ut en spännande historia om en person som under sex års tid deltagit i politiska diskussioner i sociala medier och artikelkommentarsfält under fiktiv identitet. Vid tidpunkten för denna podds inspelning pågår detektivarbetet fortfarande och ingen vet om vi någonsin får veta vem "Veronika Larsson" är på riktigt.

Men under samtalets gång dyker ytterligare ett spår upp - ett telefonnummer, som Jack provringer!
Hör vart numret leder och hör Jack Werner berätta för Medieormens redaktör Cecilia Djurberg om hur han fick upp spåret på Veronika Larsson, vad han hittills har kommit fram till och hur han resonerar kring denna typ av grävande journalistik och kartläggning av personer på internet.

Den psykolog som Jack Werner refererar till i podden heter Matthew Hornsey och är professor i socialpsykologi vid University of Queensland. Här är Metro-intervjun med honom

Jack Werners tre bästa tips till nätdetektiver

  • Lär dig googla. Google har många särskilda tricks för att kunna söka mer detaljerat. Ta reda på hur du googlar exakta fraser, inledningen eller avslutningen på ord eller bilder.
  • Sök direkta kontaktvägar. Sträva alltid efter att få en direktlina till personer på nätet så snart du kan - nöj dig inte med mejl.
  • Ta fasta på fakta. Ser du formuleringar, meningar eller fakta som verkar speciella för just personen du söker? Slå ner på just dem och gå igenom alla sökresultat.

Cecilia Djurberg
twitter.com/ceciliadjurberg