Lina Nyberg Norrbotten Big Band och Carla Bley Trio

Här finns inget ljud
Lördagkvällen innebär en mäktig final från P2 Lives sändningar från Stockholm Jazz Festival (torsdag-lördag nästa vecka, 24-26 oktober, sänder vi från Umeås internationella jazzfestival)! Här får vi ett par riktiga tungviktare direkt från Konserthuset i Stockholm. Först Lina Nyberg (som för övrigt komponerat P2:s nya signatur!) med Norrbotten Big Band i ett samarbetsprojekt som de kallar för "The Sirenades", och därefter (ca kl 19:30) Carla Bley Trio - en supergrupp som förutom pianostjärnan själv består av Andy Sheppard på tenorsax och sopransax, samt basistkungen Steve Swallow. Mycket nöje!

Lina Nyberg "The Sirenades" med Norrbotten Big Band

Kompositören, arrangören och sångerskan Lina Nyberg har sedan många år varit en av de mest etablerade jazzmusikerna i Skandinavien och hon har gjort frimodigheten och kreativiteten till sitt signum. När hon 2011 tilldelades Sveriges Radios utmärkelse Årets Jazzmusiker var det med motiveringen: ”.. en av de starkaste rösterna i svensk jazz. En unik sångerska, kompositör och textförfattare som både djupt berör och har stor känsla för humor. En scenpersonlighet svensk jazz absolut inte klarar sig utan."

Lina visade tidigt intresse för att arrangera för större sättningar, redan 1996 kom skivan ”So many stars” med Radiojazzgruppen Nouveau + stråkkvartett och på senare år kan man höra hennes blåsarrangemang bland annat på skivan Brasil Big Bom (Caprice records 2007).

I samarbetet med Norrbotten Big Band presenteras hon nu fullt ut som storbandsarrangör och bandet har också beställt en svit av Lina (med stöd av Statens Kulturråd) som går under namnet "The Sirenades".

Musiken framförs med Lina själv som solist och NBB förstärks av Linas eget band, Cecilia Persson, piano, David Stackenäs, gitarr, Josef Kallerdahl, bas och Peter Danemo, trummor.

Carla Bley Trio

Carla Bley är en av jazzens verkliga giganter. Hon har skrivit flera låtar som idag betraktas som moderna jazzstandards; subtilt konstruerad musik med ett tilltalande uttryck. Hennes musik är en egen värld, fylld av färg, fantasi, kvickhet och överraskningar. En jazzens Alice i Underlandet som perfekt balanserar enkelhet, precision, spänning och djup.

Carla Bley har en över fem decennier lång karriär bakom sig, men blickar trots detta ständigt framåt och ser sällan sin musik ur retroperspektiv. Hennes katalog omfattar allt från små delikata stycken till storslagna opus. Hon har lett band av alla typer och storlekar, drivit den egna independentlabel Watt och varit med och initierat oberoende distribution av musik i USA.

Tillsammans med saxofonisten Andy Sheppard och basisten Steve Swallow kommer Carla Bley till Stockholm Jazz Festival 2013!

Carla Bley - piano, Andy Sheppard - tenorsax, sopransax, Steve Swallow - bas

Information om artisterna hämtad från Stockholm Jazz Festivals hemsida: http://www.stockholmjazz.com/