Ett avsnitt från OBS
14 min
Misslyckade millenniebyar
Tor 31 okt 2013 kl 13:15
Det går mode i biståndsfrågor. Idéer kommer och går, debatten om vilka metoder som är de rätta går het. Och de som hamnar i kläm mellan politikers, ekonomers och rockstjärnors altruistiska egon är förstås... människorna som de slåss om att få hjälpa.

Den amerikanske ekonomen och biståndsförespråkaren Jeffrey Sachs har varit en av de mest högljudda rösterna i debatten om hur den globala fattigdomen ska bekämpas. 2006 tog han initiativet till de så kallade Millenniebyarna i Afrika – 80 byar, söder om Sahara, skulle med riktat bistånd fungera som exempel på hur befolkningen kan lyftas ur fattigdom. Men enligt en ny bok av journalisten Nina Munk har Sachs projekt havererat. Fredrik Segerfeldt kommenterar den i dagens program. I länken nedan finns manuset till ett OBS-program från den 15 oktober 2007, där Sachskritikerna Sam Rich och Frances Stewart intervjuas om just milleniebyarna. 

I dagens program hör vi också författaren Björn Hedlund argumentera för hur flyktingkatastrofen utanför Lampedusa hänger ihop med europeisk politik. 

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".