Hoppet och risplantorna spirar i Fukushima

20 min
Nytt liv åt Fukushima. Så heter en organisation som består av bybor, frivilliga och forskare och som arbetar med att göra trakten kring Fukushima beboelig igen. Vetandets Värld har besökt byn i Iitate fyra mil från kärnkraftverket i Fukushima.

Efter haveriet i kärnkraftverket i Fukushima evakuerades 160.000 människor. Många av dem var bybor som levde på jordbruk och som nu bor i tillfälliga bostäder. Nu arbetar volontärerna och forskarna i organisationen Nytt liv åt Fukushima med att göra trakten kring Fukushima beboelig igen.
  – Det är vår uppgift som människor att anta utmaningar när vi ställs inför dem, säger bonden Kanno Muneo, som upplåtit sitt hus och sin odlingsmark till organisationen i hopp om att snart kunna återvända till den by i Iitate, fyra mil från kärnkraftverket, där han hade bott i hela sitt liv innan han evakuerades.

Vetandets Värld besökte byn i somras och fick vara med då volontärerna planterade ris och samlade ätbara växter. Hon träffade bonden Kanno Muneo och några av de fysiker och jordbruksforskare som åker hit på helgerna. De rensar bort bestrålad jord och utför olika experiment för att utröna om det finns metoder att påskynda processen med att minska strålningshalten i jorden.