Ekvilibristen Richard Bona och nya spår med Lisa Östergren, Shai Maestro, Emma Denward och många fler

Här finns inget ljud
När basisten Richard Bona spelade i Göteborg i höstas passade P2 på att spela in och resultatet av det hör du i Jazzradion denna söndag. Vi bjuder också som vanligt på äldre jazzpärlor och en välformulerad jazzkrönika signerad Johan Norberg. I programmets sista timme kan vi presentera alldeles färsk musik med bland andra Mats Äleklint, Shai Maestro, Lutte Berg och Emma Denward.

Take 6 heter den amerikanska sånggrupp som bildades 1980 i Alabama och ganska snart fick ett världsrykte. Det de gjorde med sina röster var något alldeles nytt!
I Jazzradion hör vi dem i en inspelning från 2008 tillsammans med gitarristen George Benson i Nat King Coles klassiker "Straighten Up And Fly Right".

Under många årbodde den kubanska pianisten Bebo Valdés i Sverige och dog här i våras på sitt 95:e år. Hans son Chucho är även han en pianist med världsrykte och nyligen kom han ut med skivan "Border Free". I Jazzradion hör vi gruppen spela med ingen mindre än saxofonisten Branford Marsalis som gjorde ett litet inhopp.

2007 slog sig ett antal sångare ihop och gjorde ett hyllningsaöbum till Ella Fitzgerald, däribland Dianne Reeves, Dee Dee Bridgewater och Natalie Cole.
För just det här tillfället slog sig rapparen Queen Latifah ihop med gamle mästerpianisten Hank Jones för att tolka "Dream A Little Dream Of Me".
Queen latifah är mycket mångsidig kvinna som förutom att sjunga och skriva låtar också producerat andra artister, jobbat som modell, spelat in ett flertal filmer, spelat teater och lett egna TV-shower i amerikansk TV.

1973 i Paris möttes violinisten Stéphane Grappely och pianisten Oscar Peterson och spelade in plattan "Stéphane Garppelly Quartet - Jazz In Paris".
I Jazzradion får vi njuta av deras version av Jerome Kerns "I Won't Dance".

Den engelska sångerskan Claire Martin, som i sitt hemland England brukar kallas  "The first lady of jazz" var en av artisterna på Umeå Jazzfestival tillsammans med den unga saxofonisten Grace Kelly och den mer rutinerade pianisten  Lynne Arriale.
I denna upplaga av Jazzradion hör vi henne dock med Kenny Barron, Peter Washington och Kenny Washington.

Saxofonisten Bob Mintzer hör till de där riktigt pålitliga musikerna med en enorm bredd och en erfarenhet som räcker härifrån över atlanten och tillbaka igen.
Han har besökt Sverige ett antal gånger och bland annat jobbat med storband här som tex Stockholm Jazz Orchestra. I Jazzradion hör vi honom med hans eget storband i en egen komposition som heter "Timeless" från skivan "Live At The MGC". MGC är ett slags kulturcenter i Pittsburgh där den här skivan spelades in 2002.

En av jazzhistoriens mest själfulla sångerskor är väl Etta James. Hon bidrog också till hyllningsplattan till Ella Fitzgerald, som vi hört exempel från tidigare i programmet. Do Nothing Till You Hear From Me, var hennes bidrag.

Klarinettisten Tony Scott spelade under femtiotalet med både Sarah Vaughan och Billie Holiday och med en då ung pianist vid namn Bill Evans. När bebopen tog över som den ledande musikaliska strömningen inom jazzen kom klarinetten alltmer i skymundan som instrument.
I brytningen mellan femtio- och sextiotalet lämnade han New York och tillbringade alltmer tid utomlands på turneer, inte minst i Asien och det ledde så småningom också till ett stort intresse för buddism, vilket också kom att färga av sig på hans musik.
1957 spelade han in "A Day In New York".

Frank Sinatras tolkning av "How DoYou Keep The Music Playing" får avsluta Jazzradions första timme. Låten finns på Sinatras sista riktiga soloalbum; LA Is My Lady inspelad 1984.

Kvällens livekonsert är med Richard Bona; basisten, sångaren och slagverkaren som vid 22 års alder lämnade hemlandet Kamerun för att söka lyckan och vidareutveckla sin stora talang ute i världen.
Han flyttade först till Tyskland och sedan Frankrike för att i mitten av 90-talet landa i New York som han fortfarande har som sin bas. Under sin karriär har nu hunnit samarbeta med mängder av de största namnen inom jazz och populärmusik och hans ekvilibrism brukar få publiken att häpna.
Tidigare i höst angjorded han Göteborg och Konsethuset där när vår producent där Johannes Lundberg passade på att spela in honom.

Bara 19 år gammal blev pianisten Shai Maestro rekryterad av basisten Avishai Cohen. Innan des hade han en lång utbildning i piano som startade redan i fem-årsåldern hemma i Israel.
Senare fortsatte han också att utbilda sig i Usa både i klassikt piano och jazz och dessutom komposition.
Efter några år tillsammans med Avishai Cohen bestämde han sig för att starta egen trio. 
För två veckor sedan hade gruppen releasekonsert för nya albumet "The Road To Ithaca" på jazzklubben Fasching i Stockholm, där de också utgjorde slutpunkten för årets upplaga av Stockholm Jazz Festival.

Lisa Östergren trio har spelat tillsamans sedan 2006, men först nu kommer deras första cd.
Lisa har tidigare jobbat med jazziga barnproduktioner tillsammans med Familjen Svängsson. Saxofonisten och klarinettisten Thomas Backman spelar med grupperna Klabbes Bank och Paavo och den tredje medlemmen är pianisten Cecilia Persson som förutom sitt eget band också spelar i Paavo och med Lina Nyberg.

Saxofonisten Johan Hörlén har under sin karriär spelat med alla professionella storband i Sverige och dessutom medverkat i grupper med bl.a Peter Asplund, Monica Domique och Håkan Broström samt gjort ett stort antal skivinspelningar.
Sedan 2010 har han platsen som led-alt i West Deutsche Rundfunk Big Band i Köln, som är ett av de tre fasta radiobanden i Tyskland. Nu är han aktuell med ett eget album som fått det fransk-klingande namnet Kwartier Lataeng.

I augusti dog keyboardisten och fusion-pionjären George Duke, 67 år gammal. Han hade en solid grund i jazzen och samarbetade med tidigare i karriären med Cannonball Adderley, Don Ellis och Miles Davis för att bara nämna några.
Han kom också att medverka på flera av Frank Zappas plattor under 70-talet och medverkade även på skivor med så helt annorlunda artister som tex Michael Jackson och Phil Collins.
Han hann med att ge ut ett fyrtiotal plattor i eget namn och tidigare i år spelade han in den som kom att bli hans sista ; "Dreamweaver".

Gitarristen Lutte Berg lämnade Sverige 1990 för Italien där han tillbringat större delen av sin karriär innan han återvände hem. I Italien blev det fyra skivutgivningar kombinerat med undervisning och spelningar. Bland annat medverkade han på två skivor producerade av inte helt obekanta John Zorn vars musik nyligen också gitarristen Pat Metheny givit sig i kast med.
På den nya skivan med Lutte Berg, som lämpligt nog heter "Hem" medverkar också kontrabasisten Tina Muto och trummisen Christer Jansson.

Sångerskan Emma Denward har tidigare figurerat på platta med gruppen Twang som bland andra innehöll gitarristen Samuel Hällkvist. Nu är hon aktuell med en skiva i eget namn som heter "Cirklar".

Mats Äleklint och hans trombon har under ett antal år figurerat i mängder av konstellationer inom skaran av mer okonventionella jazzgrupper likväl som storband och med namn som Je Suis, Yun Kan 10 och internationella namn som Dave Holland, och Carla Bley.
Han har frilansat sedan 2000 och hunnit med att turnera i stora delar av världen. Nu har han också tagit sig tid att tillsammans med Per Texas Johansson, Joe Williamson och Christopher Cantillo spela in en skiva med sin egen Mats Äleklint Quartet.

Det är inte helt enkelt att i några få rader sammanfatta pianisten, kompositören, arrangören och bandledaren Carla Bley. Hennes karriär startade i början av sextiotalet och hon är i högsta grad fortfarande verksam. I dag 77 år ung. Hon har komponerat mängder av av verk alltifrån Jazzoperean Escalator Over The Hill till låtar för mindre grupper. Hon leder tidvis sitt eget storband som inte precis kanske alltid låter som man förväntar sig att ett storband brukar låta.
Till Stockholm Jazz Festival kom hon i år tillsammans med maken och basisten Steve Swallow och med saxofonisten Andy Sheppard. I Jazzradion får du höra både en intervju med Carla Bley och så hela trion i Carla Bleys vid det här laget nästan klassiska Utviklingssang.

Musik som spelats i avsnittet

 • 17.00
  Lindgren, Magnus/Algotsson, Mathias - Cj Cue
  Album: Kopa-Festival 2010 Del 1
  Kompositör: Lindgren, Magnus/Algotsson, Mathias
 • 17.01
  George Benson, Take 6 - Straighten Up And Fly Right
  Album: The Standard
  Kompositör: Nat King Cole, Irving Mills
  Bolag: HEADS UP INTERNATIONAL
 • 17.05
  Chucho Valdés, The Afro-Cuban Messengers, Branford Marsalis - Bebo
  Album: Border-Free
  Kompositör: Chucho Valdés
  Bolag: JAZZ VILLAGE
 • 17.14
  Queen Latifah, Hank Jones - Dream A Little Dream Of Me
  Album: We All Love Ella
  Kompositör: Fabian Andree, Wilbur Schwandt
  Bolag: VERVE
 • 17.19
  Stephane Grappelly, Oscar Peterson, Niels-Henning Örsted Pedersen, Kenny Clarke - I Won'T Dance
  Album: Stéphane Grappelli Quartet (2)
  Kompositör: Jerome Kern
  Bolag: GITANES JAZZ
 • 17.26
  Claire Martin, Kenny Barron, Peter Washington, Kenny Washington - I'M Glad There Is You
  Album: Too Much In Love To Care
  Kompositör: Jimmy Dorsey, Paul Madeira Mertz
  Bolag: LINN
 • 17.37
  Bob Mintzer, Michael Davis, Roger Rosenberg, Phil Markowitz - Timeless
  Album: Live At Mcg With Special Guest Kurt Elling
  Kompositör: Bob Mintzer
  Bolag: MCG JAZZ
 • 17.46
  Etta James - Do Nothin' Till You Hear From Me
  Album: We All Love Ella
  Kompositör: Duke Ellington
  Bolag: VERVE
 • 17.51
  Tony Scott, Bill (1) Evans, Milt Hinton, Paul Motian - A Shoulder To Cry On
  Album: A Day In New York
  Kompositör: Darwin
  Bolag: FRESH SOUND
 • 17.55
  Frank Sinatra, Quincy Jones - How Do You Keep The Music Playing
  Album: La Is My Lady
  Kompositör: Michel Legrand
  Bolag: QWEST
 • 18.25
  Richard Bona Adam Stoler, Tatum Greeblatt, Etienne Stadwijk, Ludwig Afonso - Teen Town
  Kompositör: Jaco Pastorius
 • 18.30
  Tatum Greeblatt, Etienne Stadwijk, Ludwig Afonso, Richard Bona Adam Stoler - Bisso Baba
  Kompositör: Richard Bona
 • 18.47
  Richard Bona Adam Stoler, Etienne Stadwijk, Ludwig Afonso, Tatum Greeblatt - Eyando
  Kompositör: Richard Bona
 • 18.53
  Richard Bona Adam Stoler, Tatum Greeblatt, Etienne Stadwijk, Ludwig Afonso - O Sen Sen Sen
  Kompositör: Richard Bona
 • 19.09
  Shai Maestro Trio - Invisible Thread
  Album: The Road To Ithaca
  Bolag: LABORIE RECORDS
 • 19.14
  Lisa Östergren, Thomas Backman, Cecilia Persson - Sången
  Album: Sången
  Kompositör: Jerome Kern
  Bolag: LABEL MISSING
 • 19.19
  Johan Hörlén, Olaf Polziehn, Martin Sjöstedt, Jussi Lehtonen - You Stepped Out Of A Dream
  Album: You Stepped Out Of A Dream
  Kompositör: Nacio Herb Brown
  Bolag: PB 7
 • 19.26
  George Duke, Gary Grant, Everette Harp, Daniel Higgins, Kamasi Washington, Paul Jackson, Gordon Campbell - Ashtray
  Album: Dreamweaver
  Kompositör: George Duke
  Bolag: HEADS UP INTERNATIONAL
 • 19.31
  Lutte Berg, Tina Muto, Christer Jansson - Il Clown
  Album: Il Clown
  Kompositör: Lutte Berg
  Bolag: LABEL MISSING
 • 19.37
  Emma Denward, Inge Petersson, Magnus Hjort, David Andersson, Anders Vestergård - Cirklar
  Album: Cirklar
  Kompositör: Magnus Hjort
  Bolag: LABEL MISSING
 • 19.42
  Mats Äleklint Quartet, Mats Äleklint, Per Texas Johansson, Joe Williamson, Christopher Cantillo - Snabbt In Snabb Tut
  Album: Mats Äleklint Quartet
  Kompositör: Mats Äleklint
  Bolag: MOSEROBIE MUSIC PRODUCTION
 • 19.51
  Carla Bley, Andy Sheppard, Steve Swallow - Utviklingssang
  Album: Trios
  Kompositör: Carla Bley
  Bolag: ECM