Proffsboxaren som blev hemlös

16 min
Verklighetens Tomas Rajnai har fått ett uppdrag: att på slump och med hjälp av tips från människor han möter hitta en historia. Tipsen leder honom ut i skogen i Stockholms södra förorter. Där står en gammal proffsboxare som säger att han just blivit knivskuren: Mikael "Pavan" Paavilainen.

Så här går det ofta till inom journalistiken, även hos oss. Säg att vi vill berätta om nån som varit med om en trafikolycka. Så letar vi upp nån som varit med med om en trafikolycka, ofta någon som varit med och snackat om det tidigare. Som vi sen pratar med om hur det var att vara med om en trafikolycka. 

Den här metoden får ju följden att dels samma historier valsas runt, dels att vi missar alla dom andra historierna som finns där ute.

Men ikväll ska vi testa en annan metod. I tidningen Atlanta Journal i delstaten Georgia i USA skrev länge journalisten Charles Salter en kolumn kallad "The Georgia Rambler". Varje måndag satte han sig i sin gamla bil, slumpmässigt pekade ut en plats på en karta och åkte dit. Väl framme frågade han runt tills han hittade en historia som aldrig berättats förut. 

Den här idén snor vi ikväll. Istället för Georgia, Stockholm. Istället för en gammal skraltig bil, tunnelbana, buss och fötterna. 

Vi ger utmaningen till reporter Tomas Rajnai. Han får ett tips om att bege sig till Skarpnäck, längst ut på tunnelbanans gröna linje. När han nästan är på väg att ge upp kommer en två meter lång man fram med svarta träningsbyxor. Han vill prata. Han säger att han borde bli politiker. 

Det här är vad Mikael "Pavan" Paavilainen berättar, hans historia och hans bild av sig själv. Att han varit bostadslös i åtta år, att han kom till behandlingshemmet Skarpnäcksgården efter ett knivöverfall. Hans märkliga tumme som står rakt ut vittnar om karriären som landslagsboxare. En MC-krasch sätter stopp för hans medverkan i OS i Barcelona. Men han säger att det är när hans pappa sedan dör börjar resan neråt.

Den 6 december 2013, en dryg månad efter programmet sändes gick Mikael Paavilainen bort.

Musik som spelats i avsnittet

 • 18.03
  Wilkinson, Becky Hill - Afterglow
  Album: Afterglow
  Kompositör: Mark Wilkinson, Brad Ellis, Becky Hill, Talay Riley
  Bolag: VIRGIN
 • 18.12
  My Q - You Will Meet A Tall Dark Stranger
  Album: You Will Meet A Tall Dark Stranger
  Kompositör: My Q
  Bolag: SONY
 • 18.22
  James Blake, Chance The Rapper - Life Round Here
  Album: Life Round Here
  Kompositör: James Blake
  Bolag: POLYDOR