Peter Higgs - från misstrodd till världsberömd

20 min
Få fysiker har blivit så berömda som Peter Higgs, en av årets Nobelpristagare i fysik. Men vägen till positionen som hyllad Nobelpristagare har inte alltid varit lätt.

Peter Higgs i skotska Edinburgh är en av dem som 1964 kom på en teori om hur elementarpartiklar får massa. Det skulle ta 48 år innan experiment kunde visa att han hade rätt. Själv har han länge varit övertygad om att det bara var en tidsfråga innan partikeln skulle hittas.

– Men det var ju inte säkert att det skulle ske under min livstid, konstaterar den nu 84-årige professorn.

När han la fram sin teori hade den först svårt att vinna gehör i vetenskapssamhället. Först blev hans forskningsartikel refuserad. Och när han skrev om den och fick in den i en annan tidskrift, var det fortfarande många som trodde att han var på fel spår. I vetandets värld berättar Peter Higgs om sin nervositet när han skulle presentera sin forskning på två amerikanska prestigeuniversitet.

– När jag såg skylten mot Princeton var jag tvungen att stanna bilen och hämta mig en stund innan jag kunde köra vidare, minns Peter Higgs.

Småningom var det nog ingen som trodde att inte Higgspartikeln till slut skulle hittas. När den slutligen dök upp i acceleratorn LHC vid partikelfysiklaboratoriet Cern 2012, var det inte svårt att tänka sig att Peter Higgs skulle få Nobelpris redan året efter. Själv var han så pass inställd på det att han höll sig undan offentligheten när beskedet skulle komma.

– Jag åt lunch på en bar i hamnen, där de serverar god mat. Och såg till att inte komma hem förrän framåt tre på eftermiddagen, berättar Peter Higgs för Vetandets värld halvvägs mellan Nobelprisbesked och Nobelprisutdelning.