MOOC - gigantiska studiecirklar på nätet

20 min

MOOC är förkortningen för massive open online courses som är kurser på nätet alla kan ta del av och på så sätt lära sig mer om väldigt många olika saker. Den senaste tiden är MOOC är ett ord som hörts allt mer i diskussionen och debatter kring universitet, högskolor och utbildning och många frågar sig om MOOC är ett hot eller en möjlighet för svenska universitet.

Gigantiska studiecirklar i olika ämnen som alla i hela världen med tillgång till dator kan ta del av, så kan en MOOC beskrivas. Ett sätt att sprida bildning i världen och ursprungstanken med MOOC var att göra kunskap tillgänglig för alla och på sätt öka bildningen. Många välrenommerade universitet världen över har hakat på och startat MOOCar.

Det finns frågetecken: Skall det kunna leda till en regelrätt utbildning och vad händer i så fall med universitet och högskolor när man kan sitta framför datorn och utbilda sig? Kommer lärosätena att försvinna? Det tror inte Eva Wiberg prorektor på Lunds universitet, en av de som medverkar i programmet.

Svenska universitet är mycket avvaktande till MOOC och än så länge finns ingen svensk MOOC. Karolinska Institutet startar en MOOC hösten 2014 och flera andra lärosäten utreder möjligheterna att starta MOOCar. Även om de inte blir så många svenska MOOCar, så kan diskussionen leda till att svenska universitet och högskolor blir bättre på att ta vara på IT i utbildningen, menar Ebba Ossiannilsson omvärldsbevakare på Lunds universitet som också medverkar i programmet.

Sändes första gången i juni 2013.

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista