Här får Skelettkvinnan tillbaka sina kranier

20 min
"Skelettkvinnan" Helena har klätt upp sig på sin högtidsdag. Bilen är fullpackad med skelett, nu i NK-kassar. Och i handen en Louis Vuitton-väska med en 40-årig kvinna från Sydamerika. Nu när Helena friats i hovrätten från griftefridsbrott får Helena äntligen hämta hem sina beslagtagna skelett.

Det var ett av årets mest uppmärksammade fall. För drygt ett år sedan stormade polisen en 38-årig kvinnas lägenhet i Göteborg och hittade ett komplett utlagt skelett på golvet, tio tusentals bilder på döda kroppar på datorn, vapen och liksäckar – bland annat inne i ett lönnrum.  

I media blev hon känd som Skelettkvinnan och var på löpsedlar världen över. Från att först ha häktats misstänkt för mord, åtalad i tingsrätten för att hon haft sex med skeletten – till att för drygt en månad sedan frias helt i hovrätten för griftefridsbrott. 

De märkliga sakerna i hennes lägenhet ansågs nu vara del i hennes samlingsmani runt rättsmedicin och skelettvetenskap. Koderna till bårhuset – en del i en påbörjad roman. Bilderna på döda kroppar – tagna från hennes stora samling böcker om rättsmedicin. 

Nu har domen vunnit laga kraft och bortsett från vapenbrottet som hon erkänner så är Skelettkvinnan därmed helt frikänd.

Men redan innan allt var klart fick Helena som hon heter på riktigt tillåtelse att hämta ut alla sina skelett. Verklighetens Magnus Arvidson som följt rättsfallet från början fick tillåtelse att vara med när Helena hämtade hem sina skelett. 

Resan börjar i Helenas nya skyddade boende, dit hon flyttat sedan överfallet. Pappa ska hjälpa till att köra skelettdelarna och alla andra föremål i sin bil. Kommer allt få plats? Och vad ska Helena göra nu i framtiden?

Lyssna på de tidigare reportagen om Helena: Hemma hos och Hämnden

Musik som spelats i avsnittet

 • 18.03
  Wilkinson, Becky Hill - Afterglow
  Album: Afterglow
  Kompositör: Mark Wilkinson, Brad Ellis, Becky Hill, Talay Riley
  Bolag: VIRGIN
 • 18.14
  Jenny Wilson - The Future
  Album: The Future
  Kompositör: Jenny Wilson
  Bolag: COLUMBIA
 • 18.22
  Haim - The Wire (Radio Edit)
  Album: The Wire (Radio Edit)
  Kompositör: Alana Haim, Daniella Haim, Este Haim
  Bolag: UNIVERSAL MUSIC
 • 18.28
  Daley - Look Up
  Album: Look Up
  Kompositör: Gareth Daley, Pharrell Williams
  Bolag: UNIVERSAL MUSIC