Symfoni nr 3 av Gustav Mahler

Här finns inget ljud
Följ med på en suggestiv musikalisk resa med en fantastiskt vacker avslutning! Sveriges Radios Symfoniorkester, damer ur Radiokören, Adolf Fredriks Gosskör och Susanne Resmark framför Gustav Mahlers trea. Jonathan Nott dirigerar. P2 Live-kvällen avslutas med Franz Schuberts pianosonat nr 16, med Hans Pålsson vid flygeln.

19:03-21:59 P2 Live: Konsert med Sveriges Radios Symfoniorkester

1. Foajé

2. Gustav Mahler: Symfoni nr 3 d-moll. Solist: Susanne Resmark, alt. Damkör ur Radiokören. Adolf Fredriks gosskör, Stockholm. Dirigent: Jonathan Nott. Direktsändning från Berwaldhallen.

3. Franz Schubert: Pianosonat nr 16 a-moll spelas av Hans Pålsson. Konsert 9/2 2012, Berwaldhallen.

Från Berwaldhallens programtidning:

Det var under tiden som ledare för Hamburgoperan som Gustav Mahler skrev sin kolossala symfoni nr 3. Året var 1895 och operajobbet hans huvudsyssla, men på sommaren var det komponerande som gällde. Rutinerna var fasta: Han tog in på värdshuset i Steinbach vid Attersee, och marscherade prick halv sju dagligen iväg till en liten studio som hade inrättats nära sjöstranden, där han absolut inte fick störas. Det blev långa dagar i sällskap med det enorma partituret. Hans andra symfoni hade varit väldig, den här var väldigare. Tonsättaren skriver själv om detta: Förfärligt hur den fortsätter att växa bortom allt jag tidigare gjort, min andra symfoni känns som ett spädbarn. Allt mänskligt tycks krympa till pygméers storlek. Han berättade också om avsnitt som ger en kuslig känsla av att det inte är jag som komponerat dem. Den panteistiska, ofta så ömsinta och humoristiska tredje symfonin vill skildra världen – med ”extra av allt”. Klippor, evolution, blommor och djur, människorna och den allmängiltiga kärleken. Hans fascination för Friedrich Nietzsche tar sig uttryck i användandet av en text ur Also sprach Zarathustra i fjärde satsen. En tid övervägde Mahler också Nietzsche-titeln Den glada vetenskapen som huvudbeteckning för hela verket. Symfonin skulle faktiskt ha haft ytterligare en sats, Vad barnet berättar, lika med samma musik som den då redan tonsatta Wunderhorn-texten Det himmelska livet. Den kom dock till sist istället att hamna i fjärde symfonin. Treans första sats var förövrigt den som blev färdig allra sist.

Den brittiske dirigenten Jonathan Nott betraktas som en av världens ledande Mahler-experter. Bamberger Symphoniker, som han varit chefsdirigent för sedan år 2000, har därtill kallats för världens främsta Mahler-orkester. Notts dirigentdebut ägde rum 1988, året därpå knöts han till Frankfurtoperan. Efter några år som chefsdirigent hos symfonikerna i Luzern blev han musikalisk ledare för Ensemble Inter-Contemporain i Paris. Förutom den stora och trogna gärningen i Bamberg innehar han topposter hos Tokyos Symfoniorkester och från i år även hos Junge Deutsche Philharmonie.

Den svenska mezzosopranen Susanne Resmark är sedan länge etablerad bland de främsta i sitt fack, med regelbundna framträdanden på världens stora opera- och konsertscener. Solistensemblen vid Det Kongelige Teater i Köpenhamn har hon tillhört sedan 2001. Hennes repertoar omfattar roller som Azucena i Trubaduren, Eboli i Don Carlos, Amneris i Aida, Klytämnestra i Elektra, Venus i Tannhäuser och Amman i Die Frau ohne Schatten. Hon han gjort ett flertal cd- och dvd-inspelningar, och har mottagit Birgit Nilsson-stipendiet hela två gånger.

Adolf Fredriks Gosskör bildades 1965 av Adolf Fredriks Musikklassers lärarlegend Jan-Åke Hillerud. Sedan 2009 leds herrarna i åldern 10 till 16 år av Pelle Olofson. Man turnerar flitigt och har medverkat i en rad stora produktioner.

Text: Gunnar Lanzky-Otto

Musik som spelats i avsnittet

 • 19.03
  - Britten Sinfonietta
 • 19.08
  Sveriges Radios Symfoniorkester, Malin Broman Violin - Tarantella Ur Sinfonietta Nr 1
  Kompositör: Benjamin Britten
 • 19.23
  Göteborgsoperans Orkester, Christian Badera Dirigent, Susanne Resmark - Ur Don Carlos
  Kompositör: Giuseppe Verdi
 • 19.35
  Susanne Resmark Alt, Damkör Ur Radiokören, Adolf Fredriks Gosskör, Dirigent Jonathan Nott, Sveriges Radios Symfoniorkester - Symfoni Nr 3 D-Moll
  Kompositör: Gustav Mahler
 • 21.25
  Hans Pålsson - Pianosonat Nr 16 A-Moll
  Kompositör: Franz Schubert
 • 21.54
  Radiokören, Eric Ericsson Dirigent - Efteråt Ur Fyra Körer (1953)
  Kompositör: Ingvar Lidholm