Ett avsnitt från Jazzradion
Hanna Elmqvist live, löjligt svängig Ray Bryant och nytt från Musicmusicmusic, Peter Danemo och fler
Sön 10 nov 2013 kl 17:00
Här finns inget ljud
Här finns inget ljud. Det kan bero på att ljudet innehöll t.ex. upphovsrättsskyddad musik och endast låg kvar i 30 dagar.
Denna upplaga av Jazzradion kan utlova supersväng, innerlig vokaljazz, en jazzkrönika av Johan Norberg, en nattflygning, god smak, bubblor och så en rejäl bit livekonsert med sångerskan Hanna Elmqvist... Klicka på "läs mer" så får du veta mer.

En av jazzens stora arrangörer och kompositörer var Sammy Nestico som bidrog med många av de mest uppskattade låtarna och arrangemangen i Count Basies repertoar.
Sammy Nestico har en meritlista som arrangör och kompositör som är oerhört llång, men han var också trombonist hos Woody Herman, Tommy Dorsey och Gene Krupa m.fl. Och så har han orkestrerat musiken till ett 70-tal amerikanska TV- serier.

Den skånska tjejen Emilia Mårtensson, har sedan 2000 bott i London där hon till en början pluggade jazz på Trinity College Of Music där hon tog examen 2007. Sedan dess har hon spelat flitigt på klubbarna i London och på festivaler runt om i England tillsammans med bl.a pianisten Barry Green. 
Hon uppträdde nyligen på jazzfestivalen i Umeå där vi också spelade in hennes konsert som kommer att dyka upp litet längre fram under säsongen.

Pianisten Tommy Flanagan medverkade under sin tidiga karriär på ett antal minnesvärda inspelningar med bland andra saxofonisten Sonny Rollins på hans skiva "Saxophone Colossus" likväl som John Coltranes "Giant Steps".
Under en turné som angjorde Sverige 1957 passade han på att spela in sin första skiva med sin egna trio och den fick lämpligt nog namntet "Overseas.

Sångerskan Sarah Vaughantillhör kanske den där toppen av kvinnliga jazzvokalister under 1900-talet tillsammans med Billie Holiday och Ella Fitzgerald. 1958 spelade hon in tillsammans med medlemmar av Count Basies band, under ledning av Thad Jones.

Altsaxofonisten Cannonball Adderley's karriär beskriver ett mönster som inte är så ovanligt inom jazzen.
Han spelade själv med mängder av stora namn innan han själv blev sin egen kapellmästare. Sedan passerade ett antal musiker genom de olika uppsättningarna av Cannonballs band. I Jazzradion hör vi honom i den självbetitlade låten "Cannonball".

Det är Ray Bryant som står för det häftigaste svänget i denna upplaga av Jazzradion. Under några år på 50-talet var han huspianist på jazzklubben Blue Note i Philadephia och där fick han chansen att kompa de flesta av den tidens största musiker. Med sin egen trio turnerade han flitigt över hela världen och hans diskografi sträcker sig från 1955 till 2007. Och så var han morbror till gitarristen Kevin Eubanks.

Sångerskan Helen Merrill spelade 1994 in en skiva som var en hyllning till trumpetaren Clifford Brown. Ett av skälen till det var säkert att Brown spelade på hennes debut-Lp som från 1954 och som nog egentligen är hennes största kritiker-succé under karriären. Hon föddes 1930 och var så sent som i våras aktiv i hemstaden New York och på turné i Japan.

Altsaxofonisten Paul Desmond är mest känd som medlem  i Dave Brubecks grupp och för att ha skrivit Take Five. I Jazzradion hör vi honom i ett spår från skivan Take Ten som var ett litet  sidoprojekt under tiden med Brubeck.

Sångerskan Nancy Wilson blev en gång i början av sin karriär övertalad av Cannonball Adderley att lämna popen därhän och satsa mer på jazz. Och så blev det också till stor del. 1960 och -61 spelade hon in tillsammans med pianisten George Shearing och hans kvintett och en del av de inspelningarna hamnade på skivan "The Swingin's Mutual".

Ray Charles gamla saxofonist och kapellmästare Hank Crawford jobbade med Ray Charles mellan 1958 och -63 innan han satsade på en egen karriär. Vi hör honom i en inspelning från 1998.

I kvällens livekonsert beger vi oss till Jazzklubb Fasching i Stockholm och till söndagen den 29:e September. På scenen den här kvällen presenterade sångerskan Hanna Elmquist och hennes band den senaste skivan "Slow Motion" som gavs ut på försommaren. Bandets musik skrivs av både Hanna och saxofonisten och klarinettisten Björn Jansson, Björn som också arrangerar.
I gruppen ingår också Adam Forkelid på piano, Niklas Fernqvist på bas och Daniel Fredriksson på trummor.
Kvällen till ära var bandet också förstärkt med Magnus Blom, Fredrik Lindborg och Henrik Westerberg, samtliga på träblås.

Göteborsgruppen Music Music Music firar tioårs-jubileum nu i höst och firar det med att ge ut sin sjunde platta "Buen Sabor". Pianisten Fabian Kallerdahl har skrivit musiken till alla tio spåren och i Jazzradion får du höra titelspåret.

Från Göteborg beger vi oss söderut och till pianisten Robert Tjäderkvist som är ett välbekant namn i Malmös jazzkretsar. Han spelar bl.a också med Anders Bergcrantz, Ed Epstein och Anna-Lena Laurin. Nu är Roberts egen kvartett aktuell med plattan "Perhaps Tomorrow".

Om vi fortsätter ännu längre söderut och till Danmark och Köpenhamn så hittar vi pianisten Sören Bebe. Bebe är ursprungligen från Odense och vann 2001 tävlingen "Nordic Jazz Comets" med sin dåvarande trio.
Efter att ha tagit sin examen vid musikhögskolan i Århus har han haft Köpenhamn som bas. Sören Bebe är nu aktuell med ny trio och en ny skiva som heter "Eva".

Nästa grupp är den svens-norska konstellationen IPA som bildades 2008 och som året efter gav ut sin första CD. Kvintetten, som ursprungligen var en helnorsk trio har turnerat flitigt både i Skandinavien likväl som i USA, Kanada och Kina och är nu aktuella med den nya skivan "Bubble".

Trumslagaren och kompositören Peter Danemo rönte viss framgång med sin förra album LED, där han tolkade Led Zeppelins musik.
Nu är han tillbaka med en ny, självbetitlad cd där han samlat en grupp med nio musiker kring sig. Kompositionerna är hans egna.

  

Musik som spelats i avsnittet

 • 17.00
  Lindgren, Magnus/Algotsson, Mathias - Cj Cue
  Album: Kopa-Festival 2010 Del 1
  Kompositör: Lindgren, Magnus/Algotsson, Mathias
 • 17.01
  Sammy Nestico - Night Flight
  Album: Night Flight
  Kompositör: Sammy Nestico
  Bolag: SEABREEZE
 • 17.13
  Tommy Flanagan, Wilbur Little, Elvin Jones - Dalarna
  Album: Overseas
  Kompositör: Tommy Flanagan
  Bolag: PRESTIGE
 • 17.18
  Sarah Vaughan, Count Basie - Doodlin'
  Album: The Complete Sarah Vaughan On Mercury (3)
  Kompositör: Horace Silver
  Bolag: MERCURY
 • 17.23
  Julian Cannonball Adderley, Nat Adderley, J J Johnson, Jerome Richardson, Cecil Payne, John (4) Williams, Paul Chambers, Kenny Clarke - Cannonball
  Album: Julian Cannonball Adderley
  Kompositör: Julian Cannonball Adderley
  Bolag: VERVE
 • 17.39
  Helen Merrill, Quincy Jones, Clifford Brown, Danny Bank, Barry Galbraith, Jimmy Jones, Milt Hinton, Osie Johnson - Don'T Explain
  Album: Complete Recordings With Clifford Brown
  Kompositör: Billie Holiday
  Bolag: LONE HILL JAZZ
 • 17.45
  Paul Desmond, Jim (1) Hall, Gene Cherico, Connie Kay - El Prince
  Album: Take Ten
  Kompositör: Paul Desmond
  Bolag: RCA
 • 17.49
  Nancy (1) Wilson, George Shearing, Eddie Costa, Dick Garcia, George Duvivier, Walter Bolden - All Night Long
  Album: The Swingin's Mutual
  Kompositör: Curtis Lewis
  Bolag: CAPITOL
 • 17.53
  Hank Crawford, Jimmy Mcgriff, Cornell Dupree, Bernard Purdie - Don'T Deceive Me (Please Don'T Go)
  Album: Crunch Time
  Kompositör: Chuck Willis
  Bolag: MILESTONE
 • 18.37
  Hanna Elmquist, Adam Forkelid, Niklas Fernqvist, Björn Jansson, Daniel Fredriksson, Magnus Blom, Fredrik Lindborg, Henrik Westerberg - Run
  Kompositör: Hanna Elmquist, Björn Jansson
 • 19.22
  Adam Forkelid, Niklas Fernqvist, Hanna Elmquist, Björn Jansson, Daniel Fredriksson, Magnus Blom, Fredrik Lindborg, Henrik Westerberg - Was This All
  Kompositör: Hanna Elmquist, Björn Jansson
 • 19.28
  Musicmusicmusic - Buen Sabor
  Album: Buen Sabor
  Kompositör: Fabian Kallerdahl
  Bolag: HOOB RECORDS
 • 19.33
  Robert Tjäderkvist, Elias Källvik, Mattias Welin, Anders Vestergård - Made For The Plate
  Album: Made For The Plate
  Kompositör: Okänd
  Bolag: BERNO RECORDS
 • 19.42
  Sören Bebe, Marc Johnson, Anders Mogensen - For L R P
  Album: For L R P
  Kompositör: Okänd
  Bolag: FROM OUT HERE MUSIC
 • 19.47
  Ipa - Bubble
  Album: Bubble
  Kompositör: Magnus Broo
  Bolag: MOSEROBIE MUSIC PRODUCTION
 • 19.53
  Peter Danemo, Staffan Svensson, Karl-Martin Almqvist, Mats Äleklint - Opening Scene (Alternate Version)
  Album: Opening Scene (Alternate Version)
  Kompositör: Okänd
  Bolag: KOPASETIC PRODUCTIONS
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".