Vita tänder – historien om en nygammal statussymbol

54 min
Tänder ska idag inte bara vara friska, de bör helst också vara snygga - raka, jämna och vita som nyfallen snö. Fy, för den som visar upp cigarettgula gluggar eller gamla grå fyllningar av amalgan. I butikshyllorna hittar man därför knappt en enda tandkräm som inte lovar att vara ”whitening” och ”brightening” och ge ett bländvitt leende. Men att gå tandläkaren är dyrt, och blir allt dyrare - inte bara i Sverige - och ett vitt bländande leende betraktas därmed inte bara som ett tecken på hälsa, utan även på välstånd. Mer om tänder som statussymbol berättar vi i veckans STIL.

Ställer man frågan: ”varför ska man borsta sina tänder?” till barn får man idag oftast svaret: ”för att de ska bli vita”. Inte för att de ska bli rena. Kanske kan man betrakta det som ett tecken på att vikten av sundhet alltmer får stryka på foten till förmån för snygghet, skulle man kanske kunna säga. Även när det gäller tänder.

Kosmetiska ingrepp blir därför mer populära än kariesbekämpande åtgärder, om man ska hårdra det. Ett tecken på det är tandställningen som seglat fram som en ny statussymbol i USA. Framgångsrika kändisar har visat vägen genom att som vuxna visa sig med metallrälsar i munnen. Men idag är det ofta de så kallade ”osynliga tandställningarna” som sätts in. Det vill säga de fästs på baksidan av tänderna, istället för på framsidan. Vi har träffat en av Sveriges främsta experter på just osynliga tandställningar, specialisttandläkare i tandreglering och medicine doktor Anna Kari Hajati. För henne handlar tandställningar om en kombination av vetenskap och konst.

Vi har också träffat fotografen Mats Burman som står bakom fotoutställningen Ett litet leende, tack, som man just nu kan se på Hotel Gothia Towers i Göteborg. Han jobbar vanligtvis på en av Stockholms fotoateljéer och kan knepen hur man får folk att le på bild. Det har man sannerligen inte alltid gjort. Om man inte var full eller galen. Om det berättar vi också. Vi får även höra författaren Ann-Marie Tung Hermelin berätta om varför hon valt att skriva en bok om folktandvården i Sverige under 1960-talet. Och så har vi kollat upp om det finns djur som har snyggare tänder än andra.

Veckans gäst är Björn Klinge, professor och övertandläkare verksam vid Malmö högskola och Karolinska Institutet i Stockholm.