Barock i München och Rom i centrum

35 min
Alla vägar bär till Rom sägs det, nu stannar också Kulturredaktionen upp i den eviga staden. Vacker, sprängfull med kulturarv, arkitektoniska landmärken och berättelser, har staden en egen, mycket särskild plats i världshistorien. Kulturradions Anneli Dufva ger sig ut i en stad där kulturen tar stor plats, men där det kan vara svårt att få vardagslivet att fungera.

Hon träffar bland andra Trieste-födde författaren Mauro Covacich  som valt att leva i Rom, eftersom han tycker om stadens medelhavskaraktär. För som han säger, "det är inte alls samma stress här som i de nordligare städerna i Europa", - dit han även räknar Milano.

E45:an passerar många storstäder och den här gången har den tagit Sveriges radios kulturkorrespondent Gunnar Bolin till München, där han återvänder till en barockkyrka utöver det vanliga med förgyllda dödskallar i marmor och spjuveraktiga puttis. I München finns också konstmuseet Haus der Kunst och där visades för några år sedan utställningen So Sorry av konstnären Ai Weiwei. Bland annat ställde han ut installationen Hågkomst, om barnen som dog i den kinesiska jordbävningskatastrofen i Sichuanprovinsen 2008. Vilken betydelse har den haft för omvärldens förståelse av förtrycket i Kina? Hör Kulturredaktionens Cecilia Blomberg om ett konstverk som kunde skrämma slag på en regim.

Programledare: Fredrik Wadström
Producent: Maria Götselius