Ett avsnitt från P2 Live
Steve Swallow/Thomas Clausen Duo från Nefertiti i Göteborg + The Old Dance School och Triette på Stallet
Tis 12 nov 2013 kl 19:03
Här finns inget ljud
Här finns inget ljud. Det kan bero på att ljudet innehöll t.ex. upphovsrättsskyddad musik och endast låg kvar i 30 dagar.
Två gamla jazzrävar, Steve Swallow på bas och Thomas Clausen på piano, från Nefertiti i Göteborg. Och från Stallet i Stockholm, The Old Dance School med en fot i keltisk-brittisk tradition och Triette,... som blandar svenskt, franskt och brittiskt.

Från Nefertiti i Göteborg, kvällen innan den 4 september, bjuder vi på en duokonsert med två gamla rävar, en amerikan och en dansk. Basisten Steve Swallow har funnits på den internationella jazzscenen sedan 1959 och pianisten Thomas Clausen debuterade professionellt 1970. Clausen har beundrat Swallow ända sen han hörde honom med Gary Burtons band på 60-talet. Och det var just Gary Burton som för många år sen tipsade Steve Swallow om att kolla in Thomas Clausen och hans musik. Men det var först i samband med höstens turné som de faktiskt möttes för första gången. Förutom att spela egna kompositioner spelar duon några låtar av Michael Gibbs, som enligt Steve Swallow är väldigt underskattad och en oerhört betydelsefull kompositör och teoretiker inom jazzen.

Oftast hänger man ju på en trumslagare och spelar trio, en av jazzens mest klassiska konstellationer. Duo blir mer intimt och ställer ännu högre krav på kommunikationen och förutsätter att man talar samma musikaliska språk. Enligt Steve Swallow är det så att melodik och harmonik på sätt och vis får större utrymme när man spelar duo, men att det gäller att ha en osynlig trummis inombords som håller ordning på rytmen för att musiken inte ska falla samman.

Med ena foten stadigt i keltisk, brittisk tradition skapar The Old Dance School ett sound där man hör klanger från klassisk musik, elektronika, jazz och folkmusik.

The Old Dance School tog sitt namn efter den gamla Betty Fox School of Ballet i Birmingham, som senare blev ett legendariskt jam-ställe och där bandet bildades 2006. De sju unga musikerna i bandet har var och en mångfaldig musikalisk bakgrund från internationella jazzfestivaler, europeiska operaturnéer och folkmusikfestivaler. Definitivt ett intrikat samarbete mellan de sju musikanterna I The Old Dance School.

The Old Dance School:
Helen Lancaster, fiol och viola,
Samantha Norman, fiol,
Robin Beatty, gitarr och sång,
Jim Molyneux, slagverk, dragspel och sång,
Aaron Diaz, trumpet och live-loops,
Laura Carter,  träblåsinstrument och sång,
Adam Jarvis, kontrabas.

Och samma kväll på samma plats kunde man också höra Triette, vars musik beskrivits såhär av den engelska dragspelsdrottningen Karen Tweed:
"Vacker, modig och ädel - deras musik är både i arrangemang och sammansättning inspirerande, vågad, lysande och bara får mig att vilja stänga ner min dator och dansa hela dagen och natten lång!"

Triette, trion från Sverige och Storbritannien, har spelat på folkmusikfestivaler och folkklubbar i Europa, 2011 var de finalister till 'Årets Unga Folkmusik Band' i Falun. Musiken har rötter i Frankrike, Sverige och de brittiska öarna, tillsammans med egna kompositioner.

Triette:
Ida Meidell-Blylod, fiol,
Nick Wiseman-Ellis, durspel,
Nic Zuppardi, mandolin/tenorgitarr.

Presentation: Marie Vesterholm

P2 Live: Triette/The Old dance school/Steve Swallow/Thomas Clausen
Duo
1. Triette: Ida Meidell-Blylod, fiol, Nic Zuppardi, mandolin,
tenorgitarr och Mick Wiseman-Ellis, durspel. Konsert 5/9, Stallet, Stockholm.
2. The Old dance school: Helen Lancaster, fiol, viola, Samantha Norman,
fiol, Robin Beatty, gitarr, sång, Jim Molyneux, trumpet, dragspel, sång, Laura
Carter, flöjt, sång, Aaron Diaz, trumpet, Adam Jarvis, bas, sång. Konsert 5/9,
Stallet, Stockholm.
3. Steve Swallow/Thomas Clausen Duo. Steve Swallow, bas,
Thomas Clausen, piano. Konsert 4/9, Nefertiti, Göteborg.

Musik som spelats i avsnittet

  • 21.53
    Thomas Clausen, Steve Swallow - Nordic Ballad
    Kompositör: Thomas Clausen
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".