Sommarminne i repris med Brothers two others och Jan Allan

Här finns inget ljud

Elaka virus har däckat programledar-Janne, så vi kör ett av höstens program i repris den här söndagen. Då blir det bland annat musik med Nannie Porres, Jimmy Smith, Wes Montgomery och Mongo Santamaria. I andra timmen livekonsert beger vi oss till Sandviken och Bangen Jazz- och bluesfestival från i somras och får höra Brothers two others i gott sällskap med Jan Allan. Sista timmen bjuder nytt med bland andra Fire!, Busk, Bill Frisell och Christian Wallumrød.

Söndagkvällen sparkar igång med den amerikanska trumpetaren Wallace Roney och hans kollegor Gary Thomas, Mulgrew Miller, Charnett Moffat och Cindy Blackman i The Way You Look Tonight.

Nannie Porres "I Thought About You" från 1971 och Nannies första platta i eget namn hör verkligen till de svenska jazzklassikerna. Vi hör henne i Jazzradion tillsammans med några av tungviktarna inom svensk jazz på den här tiden.

Harry Connick jr  kommer ursprungligen från New Orleans och hör till den fåtaliga skaran av moderna jazzsångare som slagit igenom stort med en enorm kommersiell framgång. Hans senaste skiva, "Every Man Should Know" är ingen renodlad jazzskiva, men det finns ett och annat spår som platsar i Jazzradion.

Jimmy Smith och Wes Montgomerykallades för The Dynamic Duonär de gav ut en gemensam platta 1966. Smith var en av dem som gjorde hammondorgeln populär och Montgomery räknas till en av del allra största gitarristerna.

Pianisten Herbie Hancock skrev "Watermelon Man" i början av sextiotalet. Den kubanskfödde slagverkaren Mongo Santamaria frågade Hancock om inte han fick spela in låten. Det fick han och Mongo Santamarias version klättrade ända upp till nr 10 på den amerikanska poplistan 1963.

Söndagkvällens blueslåt blir en med pianisten och sångaren Roosevelt Sykes. Känd för sin cigarr och handfasta boogie-anslag, även kallad "The Honey Dripper"

Under en period i slutet av 50-talet hade John Coltrane både lämnat och återförenats med Miles Davis, men Coltrane skapade också utrymme för egna inspelningar och det som skulle bli början på hans egen karriär. 1958 spelade han in "Soultrane".

Ethel Waters var en av de stora stjärnorna i Broadwaymusikalen "Cabin In The Sky"som sedan blev film 1943. Hon får sjunga en av låtarna ur musikalen som med åren tagit plats bland alla de jazzstandards som blivit ett slags språngbräda för improvisatoriska utflykter.

Vibrafonisten Joe Locke har gjort en ansenlig mängd inspelningar med alltifrån rocksångaren Rod Stewart till klarinettisten Eddie Daniels. Vi hör honom tillsammans med pianisten Kenny Barron i "But Beautiful".

Brothers Two Others kallar sig en grupp unga musiker som hittat inspiration i 50-talets jazz. Förra året släppte de sin debutplatta och på den medverkade även trumpetaren Jan Allan.
I somras spelade den här konstellationen i Sandviken under Bangen jazz och bluesfestival.
Brothers Two Others består av bröderna Jakob och Daniel Gustafsson på  tenorsax respektive kontrabas, Daniel Svensson på gitarr och Bosse Söderberg på trummor.
Och musiken de spelade - och som vi hör i Jazzradion denna söndag, är i de allra flesta fall eget material.

Chick Corea är oupphörligt produktiv och oupphörligt intressant. Hans senaste album heter The Vigil och har tagit namnet från den grupp han samarbetar med på skivan.


Den tyska Berlin-baserade gitarristen Arne Jansen har nyligen släppt sitt tredje album och nu på skivbolaget ACT. Skivan "The Sleep Of Reason - Ode To Goya" är inspirerad av den spanska målaren Goya's konst som Janens fängslades av efter ett besök på det berömda Prado-musset i Madrid.

Sångerskan, kompsitören och gitarristen Joni Mitchell spelade 1979 in skivan "Mingus" som var tolkningar av Charles Mingus musik och som hon satte texter till. Samma år turnerade hon med en show som just kallades "Mingus" och under den turnén spelades live-skivan "Shadows And Light" in på Santa Barbara County Bowl i Kalifornien.

Den Köpenhams-baserade pianisten Anders Filipsen stötte ihop med basisten Thomas Rehling och trummisen Lasse Ehn på rytmisk musikkonservatorium i Köpenhamn. Tillsammans utgör de gruppen Busk som nyligen kommit it med albumet "Nur eins".

Den amerikanska gitarristen Bill Frisell har varit en betydelsefull röst inom jazzen i ungefär trettio år nu sedan han 1982 medverkade på trummisen Paul Motians skiva "Psalm" 1982 på skivbolaget ECM.
Sedan följde flera inspelningar för skivbolaget och hans första egna album "In Line" kom 1983. Innan dess hade han också spelat in med norska Jan Garbarek på skivan 1981.
Han har under åren rört sig mellan olika sub-genrer inom jazzen men fast rotad i sina amerikansk musikaliska rötter. Nu är han aktuell igen med skivan "Big Sur".

Efter projekt som den stora gruppen Fire Orchestra och samarbeten med Jim O'Rourke och Oren Ambarchi är nu Mats Gustafsson och Fire tillbaka i trioformatet med skivan Without Noticing.

Norska kompositören och klaviaturspelaren Christian Wallumröd har nyligen också kommit med en ny skiva och hans musik beskrivs som inspirerad av norsk folkmusik, kyrkomusik och tidig musik men i full frihet som i jazzen. "Outstairs" heter skivan.

Pianisten Daniel Karlsson och hans trio har fått mycket fina recensioner för plattan Das Taxibåt som släpptes nu i dagarna. Titeln syftar på Daniels andra födkrok som Taxibåtskapten i Stockholms skärgård. Gruppens medlemmar i övrigt Kristian Lind på bas och Fredrik Rundqvist på trummor är precis som Daniel mycket väl meriterade och flitigt förekommande i svenskt nutida musikliv.

Musik som spelats i avsnittet

 • 17.00
  Mathias Algotsson, Magnus Lindgren - Cj Cue
  Kompositör: Mathias Algotsson, Magnus Lindgren
 • 17.01
  Wallace Roney, Gary Thomas, Mulgrew Miller, Charnett Moffett, Cindy Blackman - The Way You Look Tonight
  Album: The Standards Bearer
  Kompositör: Jerome Kern
  Bolag: MUSE
 • 17.08
  Nannie Porres, Lalle Svensson, Claes-Göran Fagerstedt, Torbjörn Hultcrantz, Bosse (1) Skoglund - I Thought About You
  Album: I Thought About You
  Kompositör: James Van Heusen
  Bolag: ODEON
 • 17.13
  Joni Mitchell, Michael Brecker, Jaco Pastorius, Don Alias - The Dry Cleaner From Des Moines
  Album: Shadows And Light
  Kompositör: Charles Mingus
  Bolag: ASYLUM RECORDS
 • 17.21
  Harry Connick - Being Alone
  Album: Every Man Should Know
  Kompositör: Harry Connick
  Bolag: SONY
 • 17.25
  Mongo Santamaria - Watermelon Man
  Album: Watermelon Man
  Kompositör: Herbie Hancock
  Bolag: MILESTONE
 • 17.28
  Roosevelt Sykes, John Porter, Ransom Knowling, Jump Jackson - Walkin' The Boogie
  Album: Raining In My Heart
  Kompositör: Roosevelt Sykes
  Bolag: DELMARK
 • 17.36
  John Coltrane, Red Garland, Paul Chambers, Art Taylor - You Say You Care
  Album: Soultrane
  Kompositör: Jule Styne
  Bolag: PRESTIGE
 • 17.44
  Ethel Waters, Eddie Anderson - Taking A Chance On Love
  Album: Cabin In The Sky
  Kompositör: Vernon Duke
  Bolag: SONY CLASSICAL
 • 17.49
  Kenny Barron, Joe Locke - But Beautiful
  Album: But Beautiful
  Kompositör: James Van Heusen
  Bolag: STEEPLE CHASE
 • 18.04
  Jakob Gustafsson, Daniel Gustafsson, Bo Söderberg, Daniel Svensson, Jan Allan - Emancipation
  Kompositör: Jakob Gustafsson
 • 18.29
  Jakob Gustafsson, Daniel Gustafsson, Bo Söderberg, Daniel Svensson, Jan Allan - Stompin At Rågsved
  Kompositör: Daniel Svensson
 • 18.52
  Jakob Gustafsson, Daniel Gustafsson, Bo Söderberg, Daniel Svensson, Jan Allan - Background Music
  Kompositör: Warne Marsh
 • 19.02
  Chick Corea - Planet Chia
  Album: The Vigil
  Kompositör: Chick Corea
  Bolag: CONCORD JAZZ
 • 19.19
  Busk - Sprinkle
  Album: Nur Eins
  Kompositör: Anders Filipsen
  Bolag: ILK MUSIC
 • 19.24
  Bill Frisell, Jenny Scheinman, Eyvind Kang, Hank Roberts, Rudy Royston - Song For Lana Weeks
  Album: Big Sur
  Kompositör: Bill Frisell
  Bolag: OKEH
 • 19.29
  Fire! - Tonight. More. Much More. (Without Noticing)
  Album: Tonight. More. Much More. (Without Noticing)
  Kompositör: Fire!
  Bolag: RUNE GRAMMOFON AS
 • 19.37
  Christian Wallumröd - Bunadsbangla
  Album: Outstairs
  Kompositör: ?
  Bolag: ECM
 • 19.46
  Daniel Karlsson - Gone Fishing
  Album: Das Taxibåt
  Kompositör: Daniel Karlsson
  Bolag: BRUS & KNASTER
 • 19.56
  Arne Jansen - San Antonio
  Album: The Sleep Of Reason - Ode To Goya
  Kompositör: ?
  Bolag: ACT COMPANY
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".