Vi ville inte fly

29 min
- Man flyttar inte man flyr det är en viktig skillnad, säger Maryam Osman som flydde från Somalia. Maryam, Abbas, Anja och Keykaus berättar om sin flykt till Sverige. De har alla flytt undan krig och förföljelse i sina hemländer.

Maryam Osman flydde från Somalia till Sverige i början av 1990-talet när inbördeskriget bröt ut. Flyken blev en smärtsam upplevelse, så smärtsam att Maryam har svårt att prata om den fast det gått 22 år.

I flykten splittrades familjen. Alla bara flyr och springer åt olika håll, säger Mayram och berättar hur hon först kom ifrån sin man och dotter och sedan också de andra fyra barnen. Ensam och gravid hamnade hon efter en långdragen flykt via Etiopien, Jemen och Ryssland, där hon födde sitt barn, hamnade i Finland.

I Finland hjälpte röda korset henne att hitta de fyra barnen som fanns på ett gruppboende för ensamkommande barn i Sverige. Men det skulle ta nästan fyra år innan hela familjen återförenades i Sverige.

Anja Olofsson höll hårt i sina syskon för att inte splittra familen. Det var 1944 och hon var 14 år.  Familjen var tvungen att fly från Finland till Sverige eftersom  tyskarna brände ner alla hus och byar som kom i deras väg.

Abbas Rahini och Keykaus Abassi höll båda på att mista livet i sin flykt undan förtryck. Abbas var nära att drunka när gummibåten höll på att sjunka på havet mellan Turkiet och Grekland. Keykaus fick kallbrand när han flydde över de kalla bergen som gränar mellan Iran och Turkiet.

Del 3/3 i temat: Min flykt. Programmet är gjort av Filippa Armstrong