Londonsvenskar höga på mefedron

16 min
Andrea har varit vaken tre dagar i sträck. Nu irrar hon runt på Londons gator. Hon har panikångest. Hon vet inte var hon är eller vart hon är på väg. Andrea måste prata med någon, men alla hennes kompisar är också höga. Till slut lyckas hon ta sig till en psykakut. Dagen efter köper hon biljetten hem. I Verkligheten berättar Andrea sin historia, en av svenskarna i London som ballat ur på grund av partydrogen mefedron.

Varje år flyttar ett stort antal unga svenskar till London, för att plugga, jobba och festa. Men några av dem har flyttat hem igen snabbare än de tänkt sig. I Verkligheten ska vi i två program berätta om en anledning till det: den populära klubbdrogen mefedron. 

För fem år sen hamnade mefedron på löpsedlarna när en 18-årig svensk tjej dött efter att ha tagit det. Det gick fram som en våg och vi berättade om det tidigare i ett program med rubriken Det luktar dill i Partille – mefedron kallas också räka, kräfta eller krabba, just efter hur det luktar.

Men ikväll ska vi alltså lämna Sverige för att istället följa svenskarna till London. Där är mefedronet narkotikaklassat precis som i Sverige. Men trots det har det bara blivit mer och mer populärt på klubbarna. På vissa ställen är mefedronet absolut vanligast. 

Vi har varit i kontakt med flera svenskar som vittnar om hur vanligt det är. De berättar om svenskar som blivit av med jobbet och till och med börjat langa – och att svenskarna ofta är de som ballar ur mest.

Andrea, som egentligen heter något annat, har precis flyttat hem från London på grund av mefedronet. I Verkligheten ikväll berättar hon sin historia, från att ha varit drogmotståndare, via första trippen till senaste gången hon tog mefedron. 

Reporter: Gustav Asplund

Lyssna på andra delen: "Som småbarn i en godisbutik"

Bor du i London och behöver prata med någon om mefedron? Kontakta bl a Club Drug Clinic

Musik som spelats i avsnittet

 • 18.03
  Austra - Home
  Album: Home
  Kompositör: Austra
  Bolag: DOMINO
 • 18.16
  Chase & Status, Moko - Count On Me
  Album: Count On Me
  Kompositör: Will Kennard, Zane Lowe, Saul Milton, Moko, Hal Ritson
  Bolag: UNIVERSAL MUSIC
 • 18.25
  The Weeknd - Belong To The World
  Album: Belong To The World
  Kompositör: Ahmad Balshe, Jason Quenneville, Danny Schofield, Abel Tesfaye
  Bolag: UNIVERSAL MUSIC