Francois Englert - en entertainer får Nobelpris

20 min

Francois Englert är belgaren som i år får ta emot Nobelpriset i fysik tillsammans med sin betydligt mer kände brittiske kollega Peter Higgs. Medan den tillbakadragne Higgs i många år varit en internationell celebritet har Englert hamnat i rampljuset först efter Nobelprisbeskedet. Han verkar trivas rätt bra med det, konstaterar Camilla Widebeck som mött honom hemma i Bryssel.

- Jag jobbade fram tills Nobelprisbeskedet kom. Men nu kan jag inte göra det - det går inte att få tid att tänka i lugn och ro, säger Francois Englert som just fyllt 81 men som inte kan slita sig från de stora frågorna inom vetenskapen.
 - Fysiken är en passion, säger han och förklarar den känslan med att han alltid velat förstå det han inte förstår.

Den lusten förde honom en gång i tiden över från ingenjörsbanan till den fundamentala fysiken, den som handlar om hur allting är uppbyggt. Det var inom den vetenskapsgrenen han 1964 tillsammans med kollegan Robert Brout la fram det arbete som i år ger honom halva Nobelpriset i medicin. Artikeln handlade om hur det som nu kallas Higgsfältet gör att elementarpartiklar får massa.

Om inte Robert Brout avlidit redan 2011 hade han utan tvekan blivit en tredje fysikpristagare i år. De två forskarna samarbetade under många år och var också vänner livet ut. I Vetandets värld berättar Francois Englert om deras relation, om vad som gjorde att samarbetet var så fruktbart, och om hur han ser på att nu ta emot Nobelpriset utan att vännen och kollegan finns vid hans sida.

Vi får också höra om hur hans forskarkarriär kunde ha slutat redan långt innan den började, när nazisterna intog Bryssel. Och inte minst besöker vi universitetet i Bryssel, när Francois Englert samma kväll som han fyller 81 år inför en månghövdad publik visar upp en sida som entertainer.

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista