Kometen berättar om vårt ursprung

20 min
Kometen ISON upptäcktes förra året och kallades den för "århundradets komet" och förutsågs lysa starkare än fullmånen. Snart når kometen solen och när den hettas upp frigörs ämnen som varit frysta i miljarder år och som kan berätta om vårt solsystems födelse.

Det är kallt och mörkt när amatörastronomerna Sara Hellgren och Robin Andersson beger sig ut för att spana på kometen ISON. Ingen av dem har sett en komet förut och tyvärr är det för molnigt den här morgonen på Ramberget i Göteborg.
– Den kan ha kommit varifrån som helst, så det är ju roligt att den hälsar på och då är det ännu roligare om man får se den, säger Sara Hellgren.

 Nu verkar den inte bli fullt så ljusstark som man hoppats, men forskare värden över har riktat in sina teleskop för att studera kometen. Den 28 november kommer den väldigt nära solen.
– Den är faktiskt och sniffar på solens atmosfär. Den kommer i väldigt stark uppvärmning från solljuset. Frågan är hur den då bär sig åt. Ibland så överlever de och ibland splittras de upp i småbitar, säger Mikael Lerner, forskningsingenjör på Onsala rymdobservatorium som tillsammans med Eva Wirström, forskningsassistent på Chalmers, studerar kometen ISON med ett radioteleskop.

Kometen innehåller stoft, is och andra frusna ämnen som har varit oförändrade sedan solsystemet bildades. När de nu hettas upp och förgasas får forskarna en unik möjlighet att studera vilka ämnen den innehåller. Det kan i framtiden hjälpa oss att förstå hur vårt och andra solsystem en gång bildades.
– Det är första gången vi kan förutsäga att en komet kommer så nära solen. Vi kan planera, ha teleskop och observationsplaner redo för det här. Jag tror att det kan vara en av de viktigare kometerna för forskningen. En stor succé forskningsmässigt, säger Mikael Lerner.

Kometen har också väckt konspirationsteoretikernas intresse. Vissa tror att domedagen nu är i vardande och att våra hjärnor kommer att raderas på allt innehåll om vi inte bär hjälmar av bly som skyddar mot strålningen. Andra funderar över om kometen kommer att orsaka en ny kris i världsekonomin, eftersom det var just en komet som orsakade den förra krisen.

Vi på Vetandets värld har mest varit oroliga för att kometen skulle spricka och förintas innan vi hann göra ett program om den, men enligt den senaste uppdateringen från NASA håller ISON fortfarande ihop.