Tunga maskiner skadar skogsmarken

20 min

De stora skogsmaskinerna som skogsbruket idag är helt beroende av lämnar osynliga skador efter sig. Marken pressas samman, syretillförseln stryps och vattentransporten hämmas.

 Inom jordbruket är markpackning ett stort och accepterat problem men i det praktiska skogsbruket är det i stort sett tyst om detta.
  – Jag bedömer att det här är ett större problem än vi kan ana, säger agronomen Anja Lomander som är Skogsstyrelsens markspecialist.

 Skogsforskaren och doktoranden Linnea Hansson på SLU försöker nu i ett forskningsprojekt i Västerbotten ta reda på hur stor skada skogsmaskinerna gör när de kör i skogen och hur skogstillväxten påverkas av markpackningen. Utvärderingen är ännu inte klar.

 Redan för trettio år sedan uppmärksammade skogsforskare problemet och man bedömde då att tunga skogsmaskiner gjorde stor skada när de körde i skogen. Sedan dess har det varit tyst, men nu uppmärksammas problemet igen. 

 Skogsägaren Jonas Torbiörnsson i Halland upptäckte för fyra år sen, efter att Södra avverkade i hans skog, att hans finkorniga och känsliga mark packats ihop. Nu är det svårt att få något att växa där alls.
  – Efter avverkningen har jag planterat, men det växer ingenting där maskinerna kört och packat marken, säger Jonas Torbiörnsson.

 Södras skogschef Göran Ölander, före detta professor och specialist på skogsplantering, har besökt Jonas Torbiörnsson skog. Han kunde då inte avgöra om det var just markpackningen som gjorde att de planterade skogsplantorna växte dåligt.
  – I fall det är ett problem där, så är det ett generellt problem, säger Göran Ölander.

 Skogsstyrelsens markexpert agronomen Anja Lomander anser att problematiken med markpackning i skogen är ett generellt problem.
  – Det grundar jag på de erfarenheter jag har från jordbruksmarken. Rent fysikaliskt beter sig marken likadant oavsett om man kör med en skogsmaskin på den eller med en jordbrukstraktor. Så jag tror att markpackning i skogen är ett stort problem, säger Anja Lomander.

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista