Hubotar, robotar och äkta människor

89 min
I helgen börjar andra säsongen av Äkta Människor - SVT-serien om mänskliga robotor. Den är fiktiv men i verkligheten är vi inte långt därifrån. Faktum är att tekniken att göra en hubot redan finns. Suveränt eller skrämmande? Ring 099-110 90 i kväll eller mejla karlavagnen@sverigesradio.se! Du kan också kommentera här på hemsidan eller på vår Facebooksida.

Robotgräsklippare, till exempel, finns numera i var och varannan trädgård. Men det är på betydligt fler ställen som mänskliga händer har ersatts eller är på väg att bytas ut - mot robotar.

Hur ser du på det? Själlöst eller gudagåvor?

Redan nu kan en robot ge dig din medicin, en annan kan uppdatera din Facebooksida och en tredje kan slå larm om du ramlar.

I vilka sammanhang har du stött på robotar? Får din mamma klappa på en robot-katt på sitt äldreboende? Hur är det att ha en robot som kollega? Eller hur kändes det att bli opererad av en robot?

Det är inte minst inom vård och omsorg som det utvecklas robotar. Ska vi välkomna dom, eller hur viktig är den mänskliga kontakten egentligen? Skulle du vilja få robothjälp när du blir gammal eller sjuk?

Prata med Pernilla Arvidsson om hubotar, robotar och äkta människor i Karlavagnen i kväll. Ring 099-110 90 (telefonslussen öppnar 21.00) eller mejla till karlavagnen@sverigesradio.se!

Mejla redan i förväg och skicka med ditt telefonnummer om du vill vara med i kvällens program!

Kommentarer ska vara kopplade till artikeln. Inlägg som inte håller sig till ämnet riskerar att tas bort. Allmänna synpunkter eller frågor hänvisar vi till Lyssnarservice. Kommentarerna bör utmärkas av respekt för andra och hålla en god ton. Läs också Sveriges Radios regler gällande kommentering.