Hur bevisar man att han våldtog mig?

30 min
Sara var 13 och våldtogs av en dubbelt så gammal man. Han var vän till hennes familj och utnyttjade sin ställning som ett stort stöd under en period när Sara hade det svårt. Efter flera år av övergrepp anmälde hon honom. Nu börjar nästa resa..

Efter fyra år anmäler Sara honom för över 50 våldtäkter av minderårig. Han blev fälld, först i Tingsrätten och senare i Hovrätten. Domen blev tre år. Han kommer ut efter halva tiden, till jul i år. Sara vill inte riskera att träffa honom på gatan, så hon känner sig tvungen att flytta till en annan stad.

Sara är 19 år idag. Hon har skrivit en bok om sina år som minderårig och utnyttjad, (Bära leggings i januari, Kalla Kulor förlag) som kommer ut i februari.

Hon berättar hur hon bemöttes av samhället som hjälpte henne att komma tillbaka. Hon har invändningar, så därför har hon bestämt sig för att läsa juridik för att i framtiden hjälpa unga som råkat ut för det Sara har gått igenom.

I oktober friade Svea Hovrätt sex tonårskillar från anklagelsen för gruppvåldtäkt på en ensam jämnårig flicka. Fallet är känt som Tenstafallet  och för att den friande domen uppfattas som märklig. Mycket talade mot pojkarna, men de friades i brist på bevis.
Flera organisationer protesterade utanför hovrätten mot domen. Bl.a. Sveriges kvinno- och tjejourers riksförbund. Hör ordföranden Olga Persson förklara vad demonstranterna ville säga.

Madeleine Leijonhufvud, professor emerita i juridik, har lång erfarenhet av regelverket kring sexualbrottsmål. Hon säger att just våldtäktsmålen är svåra att bevisa och att man inte kan döma någon som är skyldig bortom allt tvivel. Därför friar man hellre än fäller för att inte äventyra rättssäkerheten.

Det tredje och sista programmet i serien: Våldtäktsrättegången.
prod: Christer Söderqvist