Bråket på Bristol - Sveriges första ”raskravaller”

54 min

Det är en varm sommarkväll i juni, 1977. På parkeringen i Södertälje Folkpark rullar ett gäng raggarbilar in. På stora scenen spelar dansbandet Curt-Görans. Folk dricker öl och äter varmkorv, precis som vanligt…

Men det som börjar som en lugn kväll i folkets park slutar med ett blodigt slagsmål. Det är raggare och assyrier som slåss, med kättingar, kedjor och domkrafter. Dagen efter vaknar södertäljeborna till svarta rubriker: ”Blodbad”, ”raskravaller”, ”Södertälje – en stad i skräck”.

”Dom pratade för högt, dom hade guldskedjor och kavaj mitt i veckan”, säger Sture Svensson, gammal södertäljebo. ”Assyrierna ville ta över hela stan. Det var som om vi svenskar inte fick plats längre”.

”Efter bråket på Bristol gällde det att tona ner sig själv”, säger assyriern George Baryawno. ”Myndigheterna så åt oss att inte gå i för stora grupper. Vi gjorde allt för att bli osynliga”.

På sjuttiotalet kom den första stora vågen av flyktingar till Södertälje. Assyrierna trodde att de kom till ett civiliserat land där de skulle kunna behålla sin kultur. Men verkligheten de mötte var en annan.

En dokumentär av Siri Ambjörnsson och Emma Janke

Programmet sändes första gången 2008.

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista