Ett avsnitt från OBS
14 min
Domarna i Rwanda
Tis 03 dec 2013 kl 13:15
Det har gått femton år sedan den första domen för folkmord fälldes, i Rwanda 1998. I OBS nya serie om att skipa rättvisa efter krig berättar Lennart Aspegren, som arbetade som domare i Rwandatribunalen,... om sin syn på vilken betydelse rättegångarna har haft för försoningsprocessen.

Under hösten har det hörts röster om att en krigsförbrytartribunal borde upprättas för att ställa den syriska regimen till svars. Men vilka muskler har den internationella rätten? OBS uppmärksammar frågan med anledning av att två epokgörande krigsförbrytartribunaler är på väg att packa ihop: krigsförbrytartribunalen för forna Jugoslavien i Haag, och tribunalen efter folkmordet i Rwanda.

I Rwanda tittade Världssamfundet på när 800 000 tutsier mördades på våren 1994. I november samma år upprättades Rwandatribunalen. Det var första gången FN:s konvention om förbud mot folkmord prövades i rätten. Pernilla Ståhl träffar domaren Lennart Aspegren för att ta del om hans syn på tribunalen. Vilken slags rättvisa har skipats? Och har de utdömda straffen bidragit till försoning?

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".