När är man politiskt korrekt och om mobiltelefoner i skolan

40 min
När är man politiskt korrekt?  Idag tänker vi diskutera det här ordet. Dessutom undrar vi vem som har rätt att bestämma över elevernas mobiltelefoner i skolan ...

När är man politiskt korrekt? 

Hur uppstod det och varför har det blivit ett skällsord när det  från början var neutralt och bara åsyftade vad som var rätt när det gällde konstitutionen. 

Hör Karin Hagren Idevall, doktorand i Nordiska Språk på Uppsala Univeristet om ordets betydelse. Bianca Kronlöf, skådespelare och komiker berättar om varför hon själv kallar sig PK.

Hör även Martin Kinnunen, Press- och kommunikationsansvarig i Sverigedemokraterna som använder sig mycket av ordet politiskt korrekt idag och Edward Riedl, riksdagsledamot (M) som bloggat om PK.

Mobiltelefoner i skolan

Vem har rätt att bestämma över elevernas mobiltelefoner i skolan? På Mariaskolan i Stockholm prövade några högstadieelever frivilligt att under en vecka avstå från att använda sina mobiler till allt som inte var helt nödvändigt.

Hur gick det och vilken roll har mobiltelefonerna fått i skolan idag?

Hör läraren Patric Gallagher som tog initiativet och hör två av eleverna som var med: Emil Widhagen som går i 8:an och Thea Henning Rinman från 7:an.

Musik som spelats i avsnittet

  • 15.08
    The Smiths (Gb) - Barbarism Begins At Home
    Album: Meat Is Murder
    Kompositör: Johnny Marr
    Bolag: ROUGH TRADE