Ökenblues – tuaregerna ett folk i 5 länder

38 min
Tuaregerna är Saharas urbefolkning. Idag mest kända genom sin musik, inte minst tack vare Tinariwen m fl band som spelar vad som ofta kallas ökenblues.

Det var tuareger som 2012 utropade självständighet i norra Mali, innan allt togs över av islamister och al-Qaida. Sju män med AK47:or kom till gitarristen Ahmed Ag Kaedis hus där hans syster fanns. I tidskriften Lira kan man läsa vad som hände:

"Säg till din bror att om han någonsin visar sig här igen kommer vi att skära av hans fingrar så att han aldrig mer kan spela. Sen samlade de ihop alla instrument, mikrofoner och förstärkare som fanns i huset, hällde bensin över och tände på"

Tuaregernas
historia är gammal, deras kultur utmärks av matriarkat, det är inte kvinnorna utan männen som är beslöjade. Kvinnan äger tältet och om en man skiljer sig blir han av med både hus, hem och hustru. Att påtvinga denna urgamla kultur fundamentalistisk islamism är absurt.

Saharas urbefolkning tuaregerna är idag spridd på fem länder och påminner om kurder eller samer. I programmet spelas musik av Tinariwen, Tartit, Bombino och Amanar för att illustrera bitar ur tuaregernas historia. I programmet läser samiska artisten Sofia Jannok sångtexter som denna av Tinariwen:

Jag är en vandrare i den ensamma öknen
Inget särskilt med det
Jag står ut med vinden
Jag står ut med törsten
Och solen
Jag vet hur man ska gå 

(Repris från mars 2013)
 
En P2 Dokumentär av Peter Mosskin.