490 mil på 35 minuter - från norr till söder på E45:an

35 min
Kulturradions färd längs Europas längsta europaväg börjar närma sig sitt slut och därför reser redaktionen återigen till norra Sverige och till södra Sicilien där vägen har sin början och sitt slut. Vi följer med kulturkorrespondent Gunnar Bolin till sicilianska Gela, en sliten industriort vid Medelhavet. Staden ligger inte långt från ön Lampedusa, där dramatiska scener utspelades i oktober, då hundratals flyktingar drunknade vid två båtolyckor. Ett fruktansvärt öde som hotar de människor som varje dag försöker ta sig till Europa över havet. För att kunna skriva om migranternas hårda liv i förnedring och desperation, spelade den italienske journalisten Fabrizio Gatti att han själv var flykting. Hans wallraffande blev boken "Bilal" och Lars Hermansson träffade honom på hans Sverigebesök för en tid sedan.

Sedan, från södra Italien till norra Sverige! I byarna längs den här nordligaste delen av E45an i Lappland finns det många silversmeder och slöjdare, en av dem är silversmeden Eric Huuva i Idivuoma, några mil från Karesuando  Där skapar hon silversmycken med inspiration i den samiska kulturen och kulturredaktionens Helene Alm åkte dit för att träffa henne.

Och förstås, för sista gången, Katarina Wikars och industrihistorikern Jan Jörnmark åker den sista biten på den svenska sträckningen av E45:an och kör in på färjeterminalen i Göteborg.

Programledare: Anneli Dufva

Musik som spelats i avsnittet

  • 14.03
    Wilco - Art Of Almost
    Album: The Whole Love
    Kompositör: Jeff Tweedy
    Bolag: ANTI