Lou Reed – rock från skuggsidan. Maths Broborg om den nyligen bortgångne artisten, låtskrivaren, stilbildaren och New Yorkprofilen.

Här finns inget ljud
När nyligen bortgångne Lou Reed i början av 70-talet solodebuterade var han redan ett etablerat namn bland inbitna rockkännare och i konstnärskretsar. Som ledargestalt, gitarrist och låtskrivare för kritikerrosade New Yorkbandet Velvet Underground skapade Reed musik som både låg i framkant och var en musikalisk prototyp för 70-talets punk och new wave.

Med låtar som I’m Waiting For The Man och Heroin målade Reed upp en värld full av skuggfigurer, dekadans och droger. Velvet Undergrounds musikaliska inflytande var stort men de kommersiella framgångarna var små. Lou Reed som soloartist fick i stora drag börja om på nytt.

Med albumet Transformer och oväntade hiten Walk On The Wild Side nådde soloartisten Lou Reed 1972 med producenten och beundraren David Bowies hjälp till slut en ny stor publik. Med avstamp under tidiga 70-talets glamepok etablerades Lou Reed som en av rockmusikens stora, en rockikon med respekt i vida kretsar. Med plattor som bl a Berlin, Rock n´roll Animal, Street Hassle, The Blue Mask och New York befästes Lou Reeds stora musikaliska betydelse under de decennier som följde.

Lou Reed var en mångbottnad artist med ett monumentalt inflytande. Han gick sin egen väg och växlade ofta spår. Från taggigt avantgardistisk gitarrpop till teatralisk glamrock, orkestrerad rockopera till gatusmart rock, från överstyrda ljudlandskap till lågmält formade betraktelser.  Lou Reed har lämnat efter sig massiv och omväxlande katalog av musik.