På med sommarklänningen igen och ut på festival!

Här finns inget ljud

Vi tar fram sommarklänningen och dröjer vid minnena av årets festivaler i Korrö och Ystad. På Korrö med det akustiska bandet Tall Dark Strangers med tidig 1900-talsnostalgi samt Baxtalo med balkansväng! I Ystad med jazzprofessorn Håkan Rydin och sångerskan Claudia Campagol samt den mer rockiga jazztrion Jacob Karlzon 3.

Vi startar i Ystad och beger oss till Restaurangscenen för att lyssna på Tall Dark Strangers. Ett akustiskt band baserat på en fäbless för amerikanskt ungt 1900-tal.

Det här är musik som drar, folk stannar upp, vill vara kvar. En kvinna i röd klänning, ur publiken, dansar sig genom varenda låt, hon dansar solo där framme vid scen, alla låtar i ett svep. Tall Dark Strangers består av Brita Björs, Hanna Grahm, Jonas Frank Jirhamn och Max Tellving.

Vi stannar kvar på Restaurangscenen när det är dags för Baxtalo – ett svenskdanskt band som spelar Balkanmusik för alla tillfällen och på Korrö inbjuder de till dansfest! Baxtalo bildades ur ett musikkollektiv, "på äventyr genom Europa", 2008 och har sen dess turnerat över hela Europa, drivna av en kärlek till festmusik från Balkan. För sin ljudbild har de bl. a valt att spela cimbalon, "fattigmanspianot” från Balkan. Baxtalo är Anders Erikson, Mads Bendsen, Simon Eriksen, Lenni Lind, Samuel Lundström.

Konserterna i Korröproducerades av Linda Roslund, musikteknik Lennart Nilsson och spelades in 25 juli.

Så lämnar vi Korrö för Ystad Teater och jazzfestivalen där och vi ska först lyssna en stund på en konsert i augustivärmen där med Sveriges förste professor i jazzpiano – Håkan Rydin. Han är känd för många som medlem i den legendariska svenska gruppen Nexus. Efter att ha turnerat världen över med Nexus under 20 år inledde han ett samarbete med den amerikanska sångerskan Kim Parker som ledde fram till att de turnerade tillsammans i 15 års tid. Håkan har spelat med många internationella stjärnor som till exempel Thad Jones, Red Mitchell, Etta Cameron, Enrico Rava, Tim Hagans, Georgie Fame och David Liebman. I april blev han Sveriges förste professor i jazzpiano vid Musikhögskola I Malmö.

Håkan Rydins musik berättar om stor kärlek och en enorm passion för jazz. Trions repertoar rymmer mycket, från standards och Håkans originalmusik till brasilianska rytmer och folkton.

Sångerskan Claudia Campagnol är född i Budapest, uppvuxen i Sverige och är bosatt i Köpenhamn. Hon har en röst som behärskar både berättandet och improvisationen. Mattias Hjort är den lyhörde basisten, en eftertraktad frilansmusiker och en av nyckelpersonerna i det skånska musikkollektivet Kopacetic. I gruppens fundament finns trummisen Lennart Gruvstedt. Han är en flitigt turnerande musiker med Europa som arbetsfält. Under 12 års tid spelade han I Danmarks Radios Big Band, han är en del i Helge Albins Tolvan Big Band och har spelat mycket med Anders Bergcrantz genom åren.

Producent för den konserten är Miriam Aïda.

Vi stannar kvar på Ystad teater denna varma augustikväll. Det är dags för Jacob Karlzon 3. Malmöbaserad pianist med 8 album i ryggen.

Musiken är modern och orädd – i Jacobs musik får alla hans olika influenser och hans breda musikaliska bakgrund blomma ut. En trio med elektroniska inslag - han kallar själv sin musik för "technorganic" och de suddar ut gränserna och rör sig obehindrat mellan olika musikaliska landskap. Jakob Karlzon – piano, Hans Andersson – kontrabas, Robert Mehmet Ikiz – trummor.

Producent: Janne Lindvall. Ystad teater 4 augusti. Tekniker i Ystad Bengt Pettersson/Bertil Karlsson.

Presentatör: Marie Vesterholm


19:03-21:59 P2 Live: Tall Dark Strangers/Baxtalo Orkestar/Håkan Rydin/Jacob Karlzon 3

Tall Dark Strangers 19.09

Baxtalo 19.47

Håkan Rydin 20.30

Jacob Karlzon 3 21.30

Musik som spelats i avsnittet

 • 20.17
  Baxtalo: Anders Eriksen, Mads Bendsen, Simon Eriksen, Lenni Lind, Samuel Lundström - Sirba
  Kompositör: Trad
 • 20.51
  Håkan Rydin, Claudia Campagnol - Så Gärna På Ängderna De Sköna
  Kompositör: Trad Arr Håkan Rydin
 • 21.03
  Jacob Karlzon, Hans Andersson, Rob Ert Mehmet Ikiz - Running
  Kompositör: Jacob Karlzon
 • 21.14
  Jacob Karlzon, Hans Andersson, Robert Mehmet Ikiz - Nilha
  Kompositör: Jacob Karlzon
 • 21.27
  Jacob Karlzon, Hans Andersson, Robert Mehmet Ikiz - Dirty
  Kompositör: Jacob Karlzon
 • 21.38
  Jacob Karlzon, Hans Andersson, Robert Mehmet Ikiz - Beetween Us
  Kompositör: Jacob Karlzon
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista